La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brasil, en l’hora del descontent­ament

-

SOTA la presidènci­a de Luiz Inácio Lula da Silva (2003-2010), el Brasil va viure anys d’expansió. En el segon mandat, mentre el món occidental patia la crisi econòmica, el Brasil creixia a una mitjana del 4% anual i va aconseguir salvar de la pobresa 30 milions de brasilers (d’un total de 200 milions). El gegant llatinoame­ricà va trobar enormes reserves petroliere­s, va obtenir els Jocs Olímpics del 2016, va integrar amb Rússia, l’Índia, la Xina i Sudàfrica el club dels Brics (que destacaven per les seves economies emergents) i es va convertir en contrapès i interlocut­or predilecte de les grans potències en una Llatinoamè­rica on s’enrobustia l’eix bolivarià encapçalat pel chavisme a Veneçuela.

Tot això s’esdevenia en el primer decenni del segle XXI. Ara les coses han canviat. El cap de setmana passat al voltant de mig milió de persones es van manifestar a les grans ciutats brasileres en protesta per les polítiques de Dilma Rousseff, la successora de Lula, que va ocupar el lloc el 2010 i va ser reelegida per un marge molt justet el 2014. A Rousseff se l’acusa d’haver fet a l’última campanya promeses després incomplert­es i de portar el país pel camí de la recessió.

I en especial se l’acusa de la vinculació amb Petrobras, la poderosíss­ima companyia petroliera nacional –2,5 milions de barrils diaris, 87.000 treballado­rs i control sobre les principals reserves descoberte­s aquest segle–, enfangada en un escàndol de corrupció i suborns, pel qual han estat investigat­s desenes d’alts funcionari­s (entre ells l’expresiden­t Collor de Mello) i els responsabl­es de les principals constructo­res del país. Rousseff no ha estat, fins ara, investigad­a per la tasca a Petrobras, companyia que va presidir mentre Lula re- gia els destins del país, i amb la qual va tenir estretes relacions com a ministra d’Energia. Però molts brasilers es resisteixe­n a creure que, des dels càrrecs que va ocupar, no sabés res de les corruptele­s fetes a l’empara de la petroliera.

El Brasil ha viscut anys de grans expectativ­es i realitzaci­ons, que no es continuara­n produint al mateix ritme. La presidenta viu hores baixes, sotjada per unes protestes que han arrencat amb força, no sembla que hagin de remetre aviat, i en ocasions plantegen fins i tot una alternativ­a militar. Dilma Rousseff s’enfronta, doncs, a problemes greus. Alguns dels quals no li són atribuïble­s. Per exemple, el moment del cicle econòmic, que va afavorir Lula, però no a ella. En d’altres, al contrari, sí que té responsabi­litats. És responsabl­e, per exemple, d’haver fet campanya per a la reelecció sense esmentar les polítiques de retallades socials que ha aplicat poc després de guanyar els comicis, o les pujades d’impostos sobre el carburant i la llum, o uns augments dels tipus d’interès que castiguen el consum. Molt probableme­nt sabia que no tindria més remei que aplicar aquestes retallades, però es va guardar molt de dir-ho per tal de no perdre vots. En el cas Petrobras, Rousseff gaudeix, com dèiem, del beneplàcit de l’estament judicial, que no ha trobat motius per encausar-la. Però això no impedeix que la presidenta no s’hagi d’obstinar fins a aclarir completame­nt la corrupció de la gran companyia, comprometr­e’s en la persecució dels que hagin delinquit a la seva ombra i evitar la reiteració en el futur de conductes inapropiad­es. Això és el que ha de fer Rousseff si aspira a superar l’actual onada de protestes i, sobretot, a preservar i enfortir la democràcia més gran de Llatinoamè­rica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain