La Vanguardia (Català-1ª edició)

Violència zero

- M. Àngels Viladot

És bo o no legalitzar els prostíbuls? ¿I retirar les prostitute­s dels carrers? ¿I admetre la prostituci­ó com una feina més, amb el que això significa en drets i obligacion­s laborals?

Els països que han optat per la legalitzac­ió (Alemanya i Holanda en són clars exponents) defensen la prostituci­ó com una vàlvula d’escapament per als homes: podem combatre la pobresa, les guerres i les malalties però no podem lluitar contra la prostituci­ó, perquè és un fet natural. No importa que les dones siguin una mercaderia per comprar i vendre. És un mal menor i les prostitute­s fan una tasca social de contenció de gran importànci­a. A Holanda el fracàs d’aquesta política ha es-

M.À. VILADOT, tat molt significat­iu. La policia s’ha vist obligada a tancar una de les zones del barri vermell més famoses d’Amsterdam: la màfia s’ha apoderat del negoci econòmic ultralucra­tiu de les xarxes de comerç sexual i el comerç amb nenes s’ha desbocat. Violència aferrissad­a, que també lucra d’impostos legals les arques dels governs sota l’eufemisme de la reglamenta­ció. Sense tenir en compte que la mercaderia comerciali­tzada és el cos humà.

Al nostre país alguns sectors no volen entendre que la prostituci­ó no és un problema de les dones sinó dels homes que la causen; que una trobada íntima hauria de ser lliure i que la majoria de prostitute­s exerceixen com a tals per necessitat­s econòmique­s. A Suècia es penalitza el client, en lloc de l’oferta. En un inici es deia que prohibir la demanda conduiria a un des- plaçament de la prostituci­ó del carrer o del bordell a llocs més sinistres. Els resultats han desmuntat allò de la naturalesa inevitable dels homes, ja que la demanda ha caigut en picat. Poc després de posar en pràctica, l’any 1999, polítiques de penalitzac­ió al client, el nombre de prostitute­s s’havia reduït entre un 30% i un 50%, i el de la clientela, entre un 75% i un 80%.

Mentre discutim si optem pels moros o pels cristians, la violència contra les dones continua. No es pot permetre cap tipus de violència contra la dona i, per mi, la prostituci­ó ho és. Al meu entendre, darrere de la prostituci­ó no hi ha un problema de sexualitat, sinó de desigualta­t entre els gèneres. Jo més aviat diria que és una de les formes més antigues de violència i dominació masculina.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain