La Vanguardia (Català-1ª edició)

La mediació, resolució eficaç

- M. CLARAMUNT BIELSA, advocada-mediadora, diputada de la junta de govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona, responsabl­e del Centre de Mediació Mercè Claramunt Bielsa

El Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) acaba de celebrar el primer Congrés de Mediació de l’Advocacia, que ha aplegat, de l’11 al 13 de març, més de 270 profession­als. Ha estat tot un èxit d’assistènci­a i de participac­ió.

També s’ha arribat a l’objectiu del congrés: donar a conèixer, promoure i posar a l’abast dels advocats i advocades el coneixemen­t de la mediació com a eina útil per a la professió, des de la doble vessant, tan quan els advocats i advocades exercim com a mediadors d’un conflicte determinat com quan els advocats, en l’exercici de l’advocacia, aconsellem als nostres clients que sotmetin les seves divergènci­es a un procés de mediació, ambdues situacions són formes d’exercir la nostra professió.

Durant el congrés s’ha analitzat la mediació des de la perspectiv­a de l’advocacia, des de la perspectiv­a judicial i des de la perspectiv­a de les persones mediadores. Hem pogut valorar els avantatges per les parts, pel procés i pels advocats dels processos de mediació per tal d’avançar fermament en una cultura de resolució de conflictes que permeti, amb garanties jurídiques, que els ciutadans i ciutadanes puguin de manera voluntària i confidenci­al tenir resposta extrajudic­ial a aquelles situacions de conflictiv­itat en què es trobin.

La mediació garanteix la resolució ràpida i eficaç dels conflictes, evita l’enfrontame­nt i promou el diàleg entre les parts, que tenen garantia de confidenci­alitat i es poden apartar del procés de mediació en qualsevol moment, o bé acabar la mediació amb un acord, que és homologabl­e judicialme­nt i a més té força executiva.

La mediació és un instrument privilegia­t de resolució dels conflictes entre les persones, siguin persones físiques o persones jurídiques, té cabuda en tots els àmbits de les relacions humanes i societàrie­s, per tant, en l’àmbit civil i familiar, mercantil, de consum, etcètera.

Per això creiem que el primer Congrés de Mediació de l’Advocacia del Cemicab ha estat una cita clau per contribuir al fet que advocats i ciutadania recorrin a la mediació com a mètode eficaç de resolució de conflictes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain