La Vanguardia (Català-1ª edició)

Test d’alt voltatge

-

El proper diumenge, les eleccions andaluses començaran a definir el futur polític. No són unes eleccions més, sinó un moment molt decisiu per veure com es pronuncien els ciutadans davant una situació que tothom coincideix a qualificar com a singular, fruit d’un canvi social de molta profundita­t. Així, en primer terme, el que es posarà a prova és la fiabilitat de les enquestes, que seran substituïd­es pels resultats electorals. En una situació de canvi tan profund, les mostres demoscòpiq­ues poden ser errònies o poc encertades, i ara es tractarà de veure si el que s’ha dit coincideix amb la realitat. Que potser és veritat que la nostra societat ha canviat tant? O, al contrari, tot segueix com fins ara i, per tant, els canvis sobre els quals s’ha especulat són menys reals del que sembla? Tot plegat, té transcendè­ncia i caldrà seguir-ho de ben a prop.

Però, òbviament, el més important serà veure quins són els resultats. Caldrà llegir molt atentament el resultat del PSOE per tal de veure si realment és una opció de govern per si sol o necessita el concurs d’altres i, en aquest cas, amb qui ho podrà fer. No és un tema menor, perquè això condiciona­rà molt l’acció del PSOE a les seves opcions a nivell d’Estat. Un bon resultat de Susana Díaz podria arribar a definir un lideratge alternatiu, però segons quin pacte s’hagués de fer podria limitar les aspiracion­s de Pedro Sánchez en les properes eleccions generals.

Però també s’hi juga molt el PP, que haurà de mesurar quin és el desgast real de la seva política i de quina manera afecta això a les seves decisions durant el que queda d’any. Podria ser que el desgast s’esgotés a Andalusia, però també podria ser, caldrà veure-ho, que es projectés en les properes eleccions municipals i autonòmi- Andalusia és un examen real, perquè les eleccions europees sempre han marcat resultats poc solvents i efímers ques, afeblint notablemen­t la seva força actual. És una simple hipòtesi, però que si es confirmés generaria nerviosism­e a les files del partit en l’àmbit de l’Estat.

I també s’hi juguen molt Podem i Ciutadans. Aquest és un examen real, perquè les eleccions europees sempre han marcat resultats poc solvents i efímers. Ara, Andalusia és un veritable banc de proves per les dues forces. S’haurà acabat la força potencial per deixar pas a la força real.

En definitiva, un test d’alt voltatge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain