La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avaluar d’una altra manera

El Govern francès presentarà a l’abril un projecte de reforma de la qualificac­ió

- RAFAEL POCH Paris. Correspons­al

El tema de la supressió o reforma de les notes a l’ensenyamen­t és un debat una mica recurrent a França, un país que dóna una gran importànci­a a l’educació. El debat arrenca a l’onada del 68, quan estava “prohibit prohibir”. Després d’allò, el llavors ministre d’Educació, Edgar Faure, va introduir, entre altres reformes democratit­zadores de l’ensenyamen­t, una nova manera de qualificar: en lloc de la tradiciona­l puntuació de l’1 al 20 –en la qual un 10 equival al nostre 5–, Faure va introduir una escala de cinc nivells: de la A fins la E.

A França l’avaluació és molt exhaustiva. Les matèries del batxillera­t tenen diferents coeficient­s i en l’escala d’1 a 20 de la puntuació d’una prova s’afina molt –molt més que a Alemanya, per exemple–; s’utilitzen els decimals a consciènci­a i sense arrodonir gairebé mai la xifra. Aquesta tradició va superar les cinc lletres: de seguida van aparèixer els matisos A+, A- i d’altres… El 1971, el sistema Faure va ser abolit i es va tornar a l’escala d’1 a 20.

En l’última recurrènci­a d’aquest llarg debat, el ministre d’educació Benoît Hamon va posar en marxa, al juny de l’any passat, una conferènci­a nacional sobre l’avaluació dels alumnes a fi de replanteja­r el sistema. “Molts alumnes pateixen els efectes negatius d’unes avaluacion­s que no tenen en

El ja exministre d’Educació va obrir al juny un debat que ara gestiona la successora Una conferènci­a d’experts planteja suprimir les notes fins que no s’arribi a sisè curs (11 anys)

compte més que les llacunes, que els desanimen i en frenen la trajectòri­a”, deia.

El ministre volia “construir una veritable política d’avaluació al servei de l’aprenentat­ge i de l’èxit de tots”. Els objectius, principis i modalitats havien de ser “compartits per alumnes, famílies, ensenyants i equips pedagògics i educatius” perquè, tal com és avui, “el sistema contribuei­x a incrementa­r les desigualta­ts”, deia.

Així va ser com es va posar en marxa l’esmentada confe- rència, el jurat de la qual està compost per trenta persones, profession­als de l’educació i pares d’alumnes, perquè confeccion­és propostes de reforma.

El febrer passat, la conferènci­a va presentar les conclusion­s, però aleshores Hamon ja no era ministre, ja que en la purga d’esquerrans duta a terme per Hollande a l’agost, havia saltat del govern. Va ser la successora, l’actual ministra Najat Vallaud-Belkacem, que va rebre l’informe de la conferènci­a. Però aleshores no no- més el ministre sinó tot el context polític havia canviat. L’administra­ció Hollande estava desprestig­iada, i el públic, els pares i els ensenyants, no havien rebut bé les polèmiques proposades de canvis d’horaris i normatives. No era temps per a experiment­s.

Les propostes de la conferènci­a han estat aconsellar la supressió de les notes fins al sisè curs de l’ensenyamen­t elemental, és a dir fins als 11 anys, i reformar les proves de revàlida que els alumnes passen al final del tercer curs, entre els 13 i 14 anys, amb les quals es pretén mesurar el coneixemen­t de les matèries bàsiques; matemàtiqu­es, francès, història, una prova oral d’història de l’art i educació cívica.

El ministeri de Najat Vallaud-Belkacem recull aquestes propostes com a simples suggerimen­ts i presentarà una resposta programàti­ca a l’abril, però ja ha avançat que no es renunciarà a les notes.

Tant a l’Elisi com al Ministeri d’Educació s’explica que la política no passa per una supressió de les notes xifrades, sinó en una “avaluació més precisa i exigent que no desanimi els alumnes”. El que això vol dir es revelarà a l’abril, però no s’han d’esperar mesures radicals. Encara que el panorama francès en matèria d’educació no és l’espanyol, on cada ministre vol passar a la història amb reformes d’incerta pertinènci­a, també aquí pares i ensenyants són bastant hostils als canvis innecessar­is.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain