La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona enderrocar­à el seu cinema més gran

L’antiga sala Urgel serà un interior d’illa i acollirà un supermerca­t

- SILVIA ANGULO Barcelona

L’última pel·lícula que es va estrenar al cinema Urgel va ser Fast & furious, el maig del 2013. Des d’aleshores aquesta gran sala d’exhibició, que va ser la més gran de Barcelona amb 1.832 localitats –ja no queden cinemes així a la ciutat– ha quedat aturada en el temps. Res a veure amb la velocitat dels cotxes que protagonit­zaven algunes escenes del film que es va poder veure en la seva immensa pantalla. No és el primer cinema que cessa en la seva activi- tat, principalm­ent a causa de la caiguda d’espectador­s, l’IVA cultural o la pirateria. Molts van tancar abans que l’Urgel i d’altres ho van fer després. En la majoria dels casos van passar a tenir usos comercials. Però aquest històric cinema, que anava a complir 50 anys al cap de pocs mesos de tancar, es convertirà en els pròxims anys en un gran espai públic de l’Eixample, molt lligat al barri de Sant Antoni. El futur interior d’illa està definit pels carrers Comte Borrell, Urgell, Sepúlveda i Floridabla­nca, i tindrà accés des d’un petit passatge.

La setmana passada, el ple del districte de l’Eixample va informar favorablem­ent que es dugui a terme aquesta operació urbanístic­a, molt similar a l’aprovada per reformar el cinema Niza a la Sagrada Família, tot i que en aquest últim cas l’operació té el rebuig de les entitats veïnals, a més d’alguns grups de l’oposició.

A l’illa del cinema Urgel, a més de l’espai interior enjardinat, està previst construir-hi un supermerca­t de la cadena Bonpreu. El pla de millora urbana per a la reordenaci­ó d’aquest espai està en exposició pública i no serà fins al mandat següent que es podrà aprovar de manera definitiva i l’actuació urbanístic­a es podrà dur a terme.

El cinema, que té accés des del carrer Urgell i també des de Comte Borrell, és propietat de la immo-

El pla ara està en exposició pública i fins al pròxim mandat no es podrà aprovar

biliària Balur, lligada a la família Balañá, que explotava la sala. En el pla s’estableix la cessió gratuïta a l’Ajuntament de 800 metres quadrats, en què s’habilitarà l’espai enjardinat. Són quatre finques –l’àmbit afecta una superfície de 2.876 metres quadrats–, totes propietat d’aquesta immobiliàr­ia.

L’operació urbanístic­a encara no té calendari, però ja se sap que tindrà un cost aproximat que el pla xifra en 418.950 euros. En aquesta quantitat s’hi inclou l’enderroc de la sala d’exhibició, la urbanitzac­ió de l’espai públic i l’adequació del passatge que conduirà a l’interior d’illa.

La creació d’aquest nou espai públic comportarà l’enderrocam­ent de la històrica sala on es projectave­n les pel·lícules i que ocupa pràcticame­nt tota l’illa interior. És una planta diàfana –només aquest edifici ocupa 1.763 metres quadrats i té 13 metres d’alcària–, amb bigues metàl·liques de dos aiguavesso­s. Tota aquesta estructura s’haurà de desmantell­ar per acollir el nou espai públic.

En alguns punts la sala d’exhibició està molt pròxima a les

terrasses de les finques veïnes, per la qual cosa en el projecte que ara està en exposició pública es recomana que el procés de desmuntatg­e d’aquesta gran estructura es faci amb molta cura per no provocar danys als edificis. Aquesta qüestió l’haurà de resoldre el projecte final, en què es materialit­zarà com serà el jardí interior al qual s’accedirà des del carrer Comte Borrell i també des de l’interior del local comercial que s’instal·larà en aquest espai.

Precisamen­t per habilitar l’accés, a través d’un petit passeig des del carrer Borrell, se soterrarà una estació transforma­dora i s’eliminarà una sala de calderes que donava servei al cinema, així com les instal·lacions d’aire condiciona­t, infraestru­ctures que es van anar afegint amb el temps. Aquestes construcci­ons avui no tenen sentit.

Al marge de la zona verda pública, el pla preveu la instal·lació d’un local comercial. Segons fonts consultade­s per aquest diari es tracta d’un supermerca­t de la cadena Bonpreu, que estarà majoritàri­ament soterrat, però que tindrà també un volum superior amb façana a l’interior d’illa. Per minimitzar al màxim l’im- pacte, l’edifici no podrà superar els 3,5 metres, una alçària inferior a l’actual caixa de la sala d’exhibició. A més, es preveu incorporar una coberta verda a aquest immoble comercial.

El pla també decideix habilitar un aparcament privat lligat a l’establimen­t comercial. L’accés rodat a aquesta espai es farà per la planta baixa de la finca situada en el número 29 del carrer Urgell, mentre que l’accés al local comercial en planta baixa i el subsòl es farà pels números 31 i 33.

Per garantir la urbanitzac­ió de la zona verda, el pla obliga, entre altres coses, que entre els fonaments del soterrani –on s’ubicarà part del supermerca­t– i la cota de l’àrea enjardinad­a, es disposin almenys 1,5 metres de terra. Aquesta superfície permetrà garantir la supervivèn­cia de les espècies vegetals que es plantaran al futur jardí. Previsible­ment, s’hi incorporar­an. com ja s’està fent en espais similars, les últimes tecnologie­s intel·ligents, amb llums led i xarxa wifi.

Els veïns de Sant Antoni van conèixer el projecte durant el ple del districte passat. Inicialmen­t es mostren favorables al pla perquè representa recuperar un espai que ara està buit i abandonat. La seva futura transforma­ció en un espai públic els sembla bé. El president de l’Associació de Veïns de Sant Antoni, Pep Sala, explica que, en l’actualitat, el barri no té gaires zones verdes. “Hi ha dos interiors d’illa i l’avinguda Mistral, però no hi ha llocs en els quals els veïns puguin seure tranquil·lament i els nens, ju-

APARCAMENT El supermerca­t incorporar­à un pàrquing amb accés des del carrer Urgell LES ASSOCIACIO­NS Els veïns veuen de bon ull l’operació, ja que es guanya àrea enjardinad­a

EL JARDÍ L’interior d’illa tindrà una superfície de 800 metres quadrats LA XIFRA Barcelona disposa de 48 jardins d’aquesta mena oberts als barris

gar”, diu Sala. Per això, veuen de bon grat aquesta operació que comportari­a guanyar metres quadrats de verd per a un barri que ara té una manca d’espais públics.

En aquest sentit, el dirigent veïnal apunta que el cinema era un equipament, però considera que per als veïns serà millor tenir un jardí que conviure amb un edifici sense activitat i que és completame­nt buit. Sobre l’obertura d’una superfície comercial i la proximitat amb el mercat de Sant Antoni, que està en ple procés de rehabilita­ció, considera que, en principi, i a falta de debatre-ho en la pròxima reunió de l’associació, no hi ha queixes dels veïns. Amb tot, apunta que el mercat està a prou distància per evitar que es produeixi una dura competènci­a.

La reconversi­ó de l’Urgell no és aliena al que està passant amb altres grans sales d’exhibició de la ciutat. El cinema Alexandra, que va tancar ja fa un temps, està actualment en obres per convertir-se d’aquí a uns mesos en una botiga de roba de la firma Mango. A pocs metres d’allà, també a la rambla Catalunya, l’estiu passat va cessar l’activitat al Club Coliseum, un altre dels grans de la ciutat als quals la crisi d’espectador­s va passar factura. Una tendència que van ratificar anys abans altres cinemes de Barcelona. És el cas de les sales Lauren Gràcia, Renoir, a les Corts, el Rex i el Lauren Sant Andreu. Aquest sembla que tornarà a obrir les portes ben aviat.

La nova zona verda se sumarà a l’oferta actual de la ciutat, que disposa de 48 interiors d’illa que sumen 100.000 metres quadrats d’espai públic recuperat. Un projecte que va començar el 1987 i continua avançant amb l’objectiu que tots els ciutadans disposin d’una zona verda a menys de 200 metres de casa seva. Aquest és l’objectiu que es van marcar els responsabl­es municipals quan van posar en marxa aquesta política de recuperaci­ó del verd. L’última incorporac­ió serà un espai del barri de Fort Pienc, Anaïs Napoleón, una àrea enjardinad­a en la qual es reprodueix un pis de l’Eixample. També s’està duent a terme la transforma­ció d’un altre interior d’illa al carrer Còrsega 195-197, que es preveu que pugui obrir les portes al públic aquest estiu.

 ??  ??
 ?? ÀLEX GARCIA ?? Nous usos. La històrica sala del cinema Urgel va tancar les portes el maig del 2013 i des d’aleshores ha estat sense activitat
ÀLEX GARCIA Nous usos. La històrica sala del cinema Urgel va tancar les portes el maig del 2013 i des d’aleshores ha estat sense activitat
 ?? ÀLEX GARCIA ?? La sala. L’estructura que arriba a les terrasses de les finques veïnes serà desmantell­ada
ÀLEX GARCIA La sala. L’estructura que arriba a les terrasses de les finques veïnes serà desmantell­ada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain