La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Cambra demana que s’ampliïn horaris comercials

Proposta perquè els diumenges d’estiu les botigues de zones turístique­s de Barcelona obrin fins a les vuit del vespre

- RAMON SUÑÉ Barcelona

La Cambra de Comerç de Barcelona va argumentar ahir la conveniènc­ia d’avançar cap a una liberalitz­ació més important dels horaris comercials i va apuntar els beneficis que tindria prolongar fins a les vuit del vespre –dues hores més del que ara per ara està establert– l’obertura de botigues a les zones turístique­s de la capital catalana. Segons la Cambra, si els comerços d’aquestes zones obrissin tots els diumenges del juliol, agost i setembre –ara no ho poden fer durant la segona quinzena del setembre– els ingressos totals pujarien a 480 milions d’euros i es generarien 9.600 llocs de treball.

La Cambra de Comerç de Barcelona va fer pública una nota en què raona que la presència creixent de visitants estrangers està produint “un canvi significat­iu en les pautes de compra a la ciutat”. “L’obertura en diumenges, durant el tram horari en què els visitants estrangers estan disposat a comprar, és un element essencial en l’adaptació del nostre comerç a aquestes noves pautes, que cal distingir dels hàbits de consum propis dels barcelonin­s”, afegeix la institució.

L’horari establert per als diumenges d’estiu l’any passat, després d’un pacte de l’Ajuntament amb les organitzac­ions de comerciant­s –horari que, en principi, es repetirà aquest any–, no acaba de convèncer alguns sectors, incloent-hi la Cambra. Aquest ens planteja que l’ampliació de l’horari fins a les vuit del vespre suposaria un increment de les vendes dels comerços a les zones amb una forta afluència de visitants, ja que la majoria de turistes visiten la ciutat durant el matí i dediquen la tarda a fer compres. “Aquesta demanda –precisa– no es contraposa al model català de comerç ni al comerç de proximitat, ja que només s’obririen les bo- tigues de les principals zones turístique­s”.

Aquesta proposta podria obrir-se camí tenint en compte les primeres reaccions recollides ahir. Joan Carles Calbet. president de Comertia, una de les entitats del sector, va assenyalar a Europa Press que la seva associació també vol “aprofitar la demanda del turista internacio­nal” i acceptaria aquest canvi horari sempre que “no desplaci el consum intern dels eixos comercials”.

De la seva banda, el vicepresid­ent de la Fundació Barcelona Comerç, Salvador Albuixech, tot i que va qüestionar les dades econòmique­s ofertes per la Cambra de Comerç, va assenyalar que estarien disposats a adaptar-se a aquests horaris.

Entitats del sector no rebutgen la idea i admeten que cal aprofitar millor la presència de turistes

 ?? PEDRO MADUEÑO / ARXIU ?? Un grup de turistes comprant al centre de Barcelona un dels diumenges d’estiu
PEDRO MADUEÑO / ARXIU Un grup de turistes comprant al centre de Barcelona un dels diumenges d’estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain