La Vanguardia (Català-1ª edició)

El wifi a l’avió arribarà a Vueling amb Telefónica

Les quatre aeronaus del programa pilot estaran a punt abans de l’estiu

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Vueling serà en els propers mesos la primera aerolínia europea de baix cost que oferirà wifi d’alta velocitat en els seus vols, mitjançant un servei que començarà a implantar ben aviat amb Telefónica. El primer dels avions que l’han d’incorporar, un Airbus 320, ja ha estat equipat amb l’antena per connectar-se a internet mitjançant satèl·lit i tres punts d’accés sense fil perquè els passatgers puguin connectar-se al servei amb els seus telèfons, ordinadors o tauletes.

L’Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) ja ha donat la seva autoritzac­ió al nou servei de Vueling i Telefónica, que necessita ara el permís de la direcció general d’Aviació Civil abans de ser comerciali­tzat. La previsió de la companyia aèria espanyola és poder oferir els seus primers vols amb wifi abans de l’estiu vinent.

La tecnologia utilitzada en aquest servei, que es coneix com a HTS, optimitza la utilitzaci­ó de les freqüèncie­s amb què l’avió es connecta al satèl·lit (que és el que proporcion­a la connexió a internet) de manera que permet una navegació semblant a la d’una línia terrestre d’ADSL. En aquest cas, la velocitat que comerciali­tzaran Vueling i Telefónica serà de de 20 Mbps en descàrrega.

En una primera fase, els avions equipats amb aquest servei seran quatre. La intenció de Vueling a la llarga és arribar a generalitz­ar el servei de wifi, que s’oferirà d’entrada des de la seva pàgina web a l’hora de vendre els bitllets. Encara que de moment no s’han comunicat els preus, María Cardenal, responsabl­e de desenvolup­ament de producte de Vueling, va destacar ahir que la intenció de la companyia és que la connexió a internet pugui ser utilitzada per la gran majoria del passatge. “Serà de pagament –va apuntar–, però molt assequible per a qualsevol tipus de passatger. No serà un servei dels que només es poden permetre els passatgers de classe business”.

Cardenal va dir que Vueling volia comptar amb una tecnologia capdavante­ra que els permetés oferir “un servei bastant diferencia­l”. La connexió a la xarxa procedeix del satèl·lit Ka-Sat d’Eutelsat.

Per connectar l’avió i el satèl·lit és necessari instal·lar a la part superior de l’avió una antena que s’orienta de forma mecànica cap al satèl·lit. Aquest dispositiu porta una coberta carenada en forma de petita gepa sobre el casc de l’aeronau. Tot el procés d’aquesta instal·lació és tècnicamen­t molt complex. L’antena capta el senyal del satèl·lit i la transmet a l’interior de l’avió. Dins de la cabina de passatgers hi ha tres punts de connexió amb diverses antenes wifi, que són les que es connecten als dispositiu­s dels passatgers. D’aquesta forma es pot proporcion­ar servei d’internet als 180 ocupants de l’avió. Encara que no proporcion­a línia telefònica, les comunicaci­ons seran possibles mitjançant serveis com Skype o Face Time.

Enrique Macho, responsabl­e de la unitat de servei satèl·lit de Telefónica, va explicar sobre aquesta tecnologia que “la diferència respecte a altres sistemes és que els satèl·lits HTS per a la connexió a internet són d’alta capacitat, diverses vegades la d’un satèl·lit convencion­al”. El procés d’instal·lació del sistema de wifi a cada avió suposa uns quants dies de feina.

 ?? TELEFÓNICA / VUELING ?? L’Airbus 320 de Vueling amb l’antena en forma de gepa a sobre
TELEFÓNICA / VUELING L’Airbus 320 de Vueling amb l’antena en forma de gepa a sobre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain