La Vanguardia (Català-1ª edició)

El general corrupte

XU CAIHOU (1943-2015)

- ISIDRE AMBRÓS

Ex-número dos de l’exèrcit xinès

Xu Caihou, el general que un dia tothom va elogiar, ha perdut alhora l’honor i la fortuna, i ha acabat la seva vida patètica i vergonyosa al llit de malalt i sota vigilància”. D’aquesta forma el PLA Daily, rotatiu de l’exèrcit xinès, comentava ahir la mort de qui fins al 2012 va ser el número dos de les forces armades xineses i després el funcionari de més alt rang implicat en un cas de corrupció massiva del país. Un sumari que es va tancar ahir oficialmen­t amb la seva mort i que va constituir l’escàndol més gran d’aquest tipus en l’exèrcit del gegant asiàtic.

L’exgeneral va morir diumenge d’un càncer als 71 anys, segons va anunciar l’agència Xinhua en una nota de tot just cinc frases. Una brevetat que s’explica perquè s’ha convertit en el funcionari corrupte utilitzat pel president del país, Xi Jinping, per demostrar que no hi hauria impunitat amb la corrupció a les forces armades.

I és que es va descobrir que aquest militar havia utilitzat el poder al si de l’exèrcit per enriquir-se. Al soterrani de casa seva, de 2.000 metres quadrats en ple centre de Pequín, se li van requisar “muntanyes de diners en efectiu, joies, pintures i abundants antiguitat­s”, segons el setmanari Phoenix Weekly de Hong Kong.

Unes riqueses que hauria atresorat des del càrrec de vicepresid­ent de la poderosa Comissió Militar Central, màxim òrgan castrense de la Xina, entre el 2004 i el 2012. El càrrec, atès el feble control que exercia el llavors president del país, Hu Jintao, li va permetre gestionar les forces armades en uns anys en què la corrupció es va tornar més desenfrena­da, segons els analistes xinesos.

Caihou va assolir la cúspide de l’estament militar després d’una carrera castrense que va iniciar poc abans de la Revolució Cultural (1966-76), emparat per un brillant expedient acadèmic. Gràcies al programa militar per promociona­r llicenciat­s, el jove Xu va anar escalant posicions en l’exèrcit més nombrós del planeta (2,3 milions d’efectius) fins que va ascendir a general el 1999 i va ingressar a la Comissió Militar Central. Aquesta designació el va introduir en els cercles de poder del Partit Comunista. El 2002 es va convertir en membre del secretaria­t del Partit i cinc anys més tard va ser nomenat un dels 25 components del Politburó, el segon òrgan amb més poder del país.

Aquella època va marcar el zenit de la seva carrera. El 2004 Xu es va convertir en vicepresid­ent de la Comissió Militar Central –ho seria fins al 2012– i va adquirir l’autoritat necessària per decidir sobre els principals escalafons de les forces armades i determinar a qui calia promociona­r a canvi de suborns.

El goig es va transforma­r en amargor quan Xi Jinping va assumir la presidènci­a de la Xina el 2013, va heretar el comandamen­t de la Comissió Militar Central i va iniciar una dura campanya anticorrup­ció. Xu va ser detingut i destituït de tots els càrrecs per corrupció.

Amb la seva mort, Xu Caihou s’ha deslliurat de ser jutjat per un tribunal militar. Els fiscals han abandonat la investigac­ió sobre la seva persona, però no el cas.

Els seus “guanys il·legals es tractaran d’acord amb la llei”, va indicar ahir l’agència Xinhua, en un clar senyal del règim comunista que la lluita contra la corrupció no té límits.

 ?? A. JASON LEE / REUTERS ??
A. JASON LEE / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain