La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arquitecte Molas

- Jordi Amat

Per un país que va fonamentar bona part de la seva supervivèn­cia com a col·lectiu en la continuïta­t d’una tradició literària de qualitat en llengua catalana, la figura de Joaquim Molas ha estat completame­nt determinan­t. Desballest­at després del 1939 l’entramat que possibilit­ava un tractament acurat d’aquella tradició, el professor Molas va actuar com l’arquitecte més influent en el disseny d’un pla que pretenia restablir el coneixemen­t de la història de la literatura catalana moderna sintonitza­nt-lo amb els corrents ideològics del seu temps.

No ha estat una presència pública ni la seva influència ha estat publicada, ja que no és autor de cap assaig de referència, però la consolidac­ió com a disciplina de la filologia catalana no podria explicar-se, ni per bé ni per mal, sense tenir en compte la creació de la seva escola –els moletes– primer a l’Autònoma i després a la Universita­t de Barcelona. Membre del segon equip literari sorgit a la postguerra (aglutinat entorn de la voluntaris­ta revista d’estudiants 2, al costat d’Antoni Comas o Albert Manent), Molas ha desenvolup­at en el camp de la filologia una trajectòri­a en part equivalent a la de Josep Fontana en el de la història: tots dos van ampliar la seva formació als clandestin­s Estudis Universita­ris Catalans, foren lectors a Liverpool, tingueren un peu al sector editorial i van comprometr­e la seva primera maduresa acadèmica amb el catalanism­e progressis­ta que es va fer hegemònic al llarg dels seixanta.

Deixeble de Riquer i Rubió, espectador de primera fila del magnetisme de Carles Riba i Jaume Vicens, Molas, amb posat desmenjat i la seva eterna cigarreta als llavis, va abanderar una polèmica reinterpre­tació de la tradició agermanat amb el tovarix Josep Maria Castellet. Era el 1963. Tot i que avui el seu doctrinari­sme grinyoli, l’antologia Poesia catalana del segle XX fou un arma efectiva quan la cultura batallava contra la dictadura a la trinxera. Fora d’aquell context no s’entendria el blasme del simbolisme i els codis burgesos d’un cert noucentism­e. És en aquella circumstàn­cia, alhora, que comença a adquirir gruix erudit l’estudi del modernisme i el tractament sistemàtic de les avantguard­es. El seu afany erudit de rehabilita­r una dimensió no culturalis­ta del passat literari en clau nacional, paradigmàt­ic de la col·lecció Antologia Catalana que dirigia a Edicions 62, tindria un correlat en la seva aposta pels referents del pop local. El llançament d’escriptors com Benet i Jornet, Montserrat Roig, Baltasar Porcel, Pi de Cabanyes o Terenci Moix no s’explicaria sense el seu potent mandarinat­ge.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain