La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’esport alemany s’estima més Hamburg que Berlín per als Jocs del 2024

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Corresp.

Hamburg comença a somiar de debò amb l’olimpisme, després d’una lluita amb Berlín en la qual la imatge internacio­nal afavoria la capital d’Alemanya en una cursa que acaba de començar i que pot no arribar mai a bon port, ni tan sols al de l’adinerada ciutat hanseàtica, que ahir a la nit era feliç. La cúpula de la Confederac­ió Olímpica i Esportiva Alemanya (DOSB) –que agrupa les federacion­s esportives i el comitè olímpic nacional– va recomanar que sigui Hamburg la candidata germànica a acollir els Jocs d’estiu del 2024. La decisió final la prendran dissabte per tots els membres del DOSB, i els observador­s consideren pro- bable que sigui ratificada l’aposta per Hamburg.

El president del DOSB, Alfons Hörmann, havia aclarit dies enrere que el suport popular seria un criteri “d’importànci­a decisiva”, encara que no s’havien de descartar altres aspectes. Segons una enquesta de l’institut demoscòpic Forsa, l’entusiasme olímpic hamburguès és superior al berlinès: el 64% dels ciutadans d’Hamburg dóna suport que la seva ciutat sigui candidata, davant el 55% de ciutadans de Berlín que pensen el mateix de la seva.

Les autoritats d’Hamburg planegen construir les instal·lacions esportives en uns terrenys prop del port, compactant-les per evitar desplaçame­nts als atle- tes, una de les claus del seu projecte. Berlín, al seu torn, enarbora el fet incontesta­ble de tenir ja moltes de les instal·lacions necessàrie­s: l’Estadi Olímpic –construït pel règim nazi d’Adolf Hitler per als Jocs del 1936– i, a més a més, les piscines de l’EuropaPark, el velòdrom i el pavelló Max Schmeling.

Amb tot, està previst que les autoritats de la ciutat triada –sigui Hamburg o Berlín– convoquin una consulta popular abans de la presentaci­ó oficial de la candidatur­a al COI, la data límit del qual és el 15 de setembre. Els dos anys d’obres que quedarien fins a la decisió del COI l’any 2017 requereixe­n per als organitzad­ors poder esgrimir molt de suport ciutadà.

Boston i Roma també competeixe­n i ja han presentat la candidatur­a al COI, mentre es dóna per descomptat que París presentarà la seva aviat. Segons anàlisi del setmanari Der Spiegel, la candidatur­a alemanya als Jocs del 2024 és “purament tàctica”, pensada per competir pels del 2028. Motius que addueix el setmanari: Boston és la gran favorita per als Jocs del 2024, i Alemanya pràcticame­nt va enterrar les opcions olímpiques en presentar-se per organitzar l’Europeu de futbol d’aquell any.

Alemanya no organitza uns Jocs Olímpics des de la dissortada cita de Munic del 1972, quan un comando de terroriste­s palestins va prendre com a ostatges diversos atletes israelians i l’operació de rescat va acabar en matança. Abans havia acollit els del 1936 a Berlín –els del triomf de l’atleta afroameric­à Jesse Owens– i aquell mateix any va tenir els d’hivern a GarmischPa­rtenkirche­n.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain