La Vanguardia (Català-1ª edició)

La tragèdia oblidada de Bradford

- RAFAEL RAMOS Bradford. Correspons­al

Heysel, Hillsborou­gh, Munic... Són paraules que parlen per si soles. Sense necessitat de donar més explicacio­ns, els aficionats al futbol (i molts que no ho són) les associen immediatam­ent a les tragèdies de la final de la Copa d’Europa a Brussel·les (1985), la semifinal de la Copa anglesa entre el Liverpool i el Nottingham Forest a Sheffield (1989), i l’accident de l’avió on anaven els jugadors del Manchester United després d’un partit a Belgrad (1958). I Bradford?

Bradford és la tragèdia oblidada del futbol anglès, i això que va passar només 18 dies abans de la de Heysel, quan un llumí va prendre en el munt d’escombrari­es acumulades sota dels seients de fusta de l’estadi de Valley Parade, que en menys de quatre minuts va ser devorat per les flames. Hi van morir 56 persones (tots aficionats locals, excepte dos visitants del Lincoln City), i 257 en van resultar ferides.

El trentè aniversari del desastre coincideix amb l’heroica campanya de Copa del modest Bradford City (és el novè classifica­t a la Tercera divisió), el matagegant­s d’aquesta temporada, que ha eliminat el Sunderland i el Chelsea de Mourinho (2-4 a Stamford Bridge), i ahir a la nit jugava el desempat dels quarts de final de l’FA Cup a casa del Reading, amb una apetitosa semifinal contra l’Arsenal com a premi. Molts seguidors recorden com si fos ahir aquella nefasta tarda, els crits i les escenes dantesques de la gent envoltada per les flames.

Dissabte, tres de la tarda. El Bradford City havia fet una gran temporada, celebrava l’ascens matemàtic a Segona divisió contra el Lincoln City, i el capità Peter Jackson va rebre el trofeu de campió. Onze mil aficionats atapeïen el camp, tres mil en una antiquíssi­ma tribuna principal de fusta que s’havia de renovar durant els mesos d’estiu, i el sostre de la qual estava cobert amb un plàstic enorme perquè no caigués runa sobre els caps dels aficionats. Diversos informes havien advertit dels problemes de seguretat.

S’acostava el final de la primera part d’un partit festiu però insuls, sense gaires ocasions de gol, quan el cronista de la BBC va advertir que veia fum, i a partir d’aquell instant tot va passar vertiginos­ament. L’àrbitre Don Shaw va aturar el joc al minut 43. “El primer que vam notar va ser que teníem els peus calents”, recordava un superviven­t. Algú havia encès un cigarret i va llançar el llumí, que es va colar entre les reixes de la fusta i va prendre les deixalles acumulades durant anys a les entranyes de la tribuna. En només quatre minuts era una gran bola de foc.

No hi havia extintors d’incendis per por que els hooligans se’ls llancessin els uns als altres. “Els seguidors, encerclats d’un núvol de fum negre, no podien veure res –explica Martin Preston, un policia que ara té 55 anys i està retirat–. La majoria del públic va fugir cap al terreny de joc, i d’aquesta manera es va salvar. Però els que ocupaven les files de dalt es van trobar que totes les portes de sortida eren tancades i es va produir una allau. Tres homes ben fornits van aconseguir fer-ne caure una, si no hagués estat així, la tragèdia segurament hauria estat encara pitjor”. Més de la meitat de les víctimes mortals tenien menys de 20 anys o més de 70, els cadàvers calcinats dels quals es van trobar asseguts als seients. No s’havien mogut.

Bradford, al comptat de Yorkshire, és una de les ciutats més pobres i deprimides del Regne Unit, amb més nombre d’immigrants pakistanes­os i de Bangla Desh que viuen als barris que envolten l’estadi de Valley Parade. Les rodalies són escenari de freqüents batalles campals entre anglesos blancs i asiàtics. Dues setmanes després del desastre hi va haver un servei religiós que es va traduir a l’urdú i al panjabi, en agraïment a tots els qui van acollir a casa seva els espaordits espectador­s i els van permetre utilitzar el telèfon per avisar que estaven bé.

Durant un temps, la tragèdia va acostar totes dues comunitats, però ara l’hostilitat ha tornat per culpa de la crisi econòmica i el radicalism­e islàmic.

30 ANYS D’UNA CATÀSTROFE 56 seguidors van morir en l’incendi de la tribuna de fusta de l’estadi Valley Parade a causa d’un llumí Matagegant­s d’aquest any a la Copa, el Bradford City va ser protagonis­ta fa 30 anys d’una de les tragèdies més greus del futbol anglès UNA CIUTAT DIVIDIDA Al costat del camp sovint hi ha baralles entre anglesos blancs i d’origen pakistanès

 ?? GETTY IMAGES ?? El foc consumeix la tribuna de fusta del Valley Parade, el 1985. Tot va passar tot just 18 dies abans de la catàstrofe de l’estadi belga de Heysel
GETTY IMAGES El foc consumeix la tribuna de fusta del Valley Parade, el 1985. Tot va passar tot just 18 dies abans de la catàstrofe de l’estadi belga de Heysel

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain