La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Sóc client des de fa un mes i venia a traslladar-ho tot”

Els inversors es troben les oficines tancades

- E. MAGALLÓN / C. LAFRAYA Barcelona / Madrid

Ahir a primera hora del matí van començar a acudir clients amb comptagote­s a les 23 oficines que té Banco Madrid repartides pel país. Pràcticame­nt totes estaven tancades i amb prou feines es va donar informació sobre el que havia passat amb la declaració de suspensió de pagaments. En una de les de Barcelona, per exemple, simplement la porta estava tancada. Sense cartells informatiu­s. Res.

Alguns clients que van anar a la seu central del banc a la madrilenya plaça Colón van tenir més sort. A primera hora del dia va sortir una empleada per intentar calmar els ànims i els va dir als tres primers que van arribar que “amb els plans de pensions i els fons, com estaven fora de balanç, no hi hauria problemes; però amb els dipòsits i comptes corrents sí que serà més lent”. Paradoxal.

Un dels primers d’arribar a la seu madrilenya va ser Gerardo Bermejo, que té diversos fons d’inversió i un pla de pensions. “M’ha trucat un amic i he vingut a veure què em deien, però les portes estan tancades i barrades i aquí ningú no diu res”. Posteriorm­ent, aquest ciutadà va anar al Banc d’Espanya al carrer Alcalá, on li van dir que posés una queixa, però que l’hi havien de resoldre a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Després d’intentar contactar per telèfon sense aconseguir-ho, es va desplaçar fins al

FUTUR Una empleada diu que “amb els plans de pensions i els fons no hi ha cap problema”

carrer Edison, on hi ha la seu de la CNMV, i hi va posar una altra queixa per escrit en què deixava clar que la setmana passada ell havia donat una ordre perquè canviessin els seus productes financers a CaixaBank, “i no hi han arribat”. També va anar a la direcció general d’Asseguranc­es per demanar informació sobre el seu pla de pensions i, després d’insistir molt, va aconseguir que li donessin cita per avui.

A l’oficina de la Diagonal de Barcelona, Sixto Zarzuelo, client de l’entitat des de fa tot just un mes, es va plantar a la porta del banc amb la intenció de treure’n el dipòsit que hi tenia. “No en sabia res”, de la suspensió de pagaments que havia presentat Banco Madrid, va declarar aclaparat per la sorpresa. “Jo només venia amb la idea de traslladar­ho tot”, va afegir, abans d’estarse uns quants minuts intentant contactar amb el seu gestor fins que finalment ho va aconseguir: “Ells estan destrossat­s”, va dir.

Àngel Muñoz, que va compartir uns minuts d’espera amb Zarzuelo i una altra clienta davant la porta del banc a la Diagonal, es mostrava més tranquil: “No tenen un problema de liquiditat” i els actius estan “fora de balanç”. Com que no podia entrar al banc, com tampoc la resta de clients, al cap de pocs minuts va marxar de la porta. Carles Rodríguez recordava: “La setmana passada vaig parlar amb el meu gestor i i tot era normal. Ara no agafen el telèfon”.

A Madrid, Lola Baldés es va acostar a la seu central i va comentar: “Me n’he assabentat aquest matí per la televisió”. I va afegir: “He anat a la meva oficina de sempre, al carrer Juan de Mena, però està tancada”. Als periodiste­s que hi havia allà, els preguntava: “Què passa amb els meus diners?”. Mentrestan­t, anaven arribant advocats de clients a la seu madrilenya i fins i tot un missatger, que va lliurar un burofax a l’agent de seguretat. Va haver de passar-lo per sota de la porta. A poc a poc van anar arribant càmeres de televisió i fotògrafs i molts curiosos, entre els quals alguns turistes que preguntave­n: “A qui esperen?”. Cap al migdia, un empleat va penjar dos cartells. En el primer s’hi podia llegir: “Les oficines de Banco Madrid romandran avui tancades al públic. Preguem dirigeixin les seves consultes al nostre telèfon d’atenció d’informació 902 42 33 33”. El segon era la nota de premsa del Banc d’Espanya.

INCERTESA “Què passa amb els meus diners?”, preguntava al carrer una clienta del banc

 ?? MARC ARIAS ?? Oficina de Banco Madrid a la Diagonal de Barcelona
MARC ARIAS Oficina de Banco Madrid a la Diagonal de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain