La Vanguardia (Català-1ª edició)

La justícia andorrana ordena l’ingrés a presó de Joan Pau Miquel

-

La justícia andorrana va ordenar ahir l’ingrés a presó del conseller delegat de Banca Privada d’Andorra (BPA), Joan Pau Miquel, que acusa d’un delicte de blanqueig de capitals procedents del crim organitzat. La Fiscalia d’Andorra ha emès dues ordres més de detenció contra gestors de la BPA (un home i una dona) i contra una tercera persona, un ciutadà de nacionalit­at xinesa.

Joan Pau Miquel apareix com la figura clau en el procés judicial obert per la Fiscalia. Ha fet pràcticame­nt tota la seva carrera a la BPA, en què es va convertir en la mà dreta dels germans Higini i Ramon Cierco. Era el conseller delegat de la BPA, però també ho era de la filial Banco Madrid, el veritable banc de patrimonis del grup.

Joan Pau Miquel apareix en almenys un dels principals sumaris que l’Audiència Nacional investiga per blanqueig de diners a Espanya. És el cas de la investigac­ió que se segueix contra el xinès Gao Ping, denominada operació Emperador. Segons les informacio­ns que han transcendi­t d’aquesta operació, Joan Pau Miquel era l’home a qui Rafael Pallardó –advocat i home de confiança de Gao Ping a Barcelona– lliurava grans sumes de diners per blanquejar-los.

Segons consta en la investigac­ió, a Pallardó se li ha trobat una agenda amb indicacion­s manuscrite­s dels lliurament­s a Joan Pau Miquel. Suposadame­nt, el conseller delegat de la BPA ingressava els fons en comptes del grup i d’allà eren transferit­s a Honk Kong a comptes del pare de Gao Ping.

Justament ahir, la Fiscalia Anticorrup­ció va remetre a Andorra part de la documenta- ció de què disposa dins de la causa en la qual investiga aquesta trama, desarticul­ada l’octubre del 2012.

La BPA apareix també involucrad­a en l’operació Clotilde, en la qual s’inclouen l’exalcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, i el rus Andrei Petrov, un home ben relacionat amb les màfies d’aquell país. Aquestes són dues de les operacions que relata el FinCEN, divisió de crims financers del Tresor dels Estats Units. En els dos casos, s’acusa la BPA d’haver fet vestits a mida per facilitar el blanqueig de capitals al servei d’organitzac­ions mafioses internacio­nals.

Els altres dos casos que descriu el FinCEN tenen com a escenari Llatinoamè­rica. Una d’elles fa referència al blanqueig de diners d’integrants del càrtel mexicà de Sinaloa, organitzac­ió vinculada al narcotràfi­c. L’altra, més documentad­a, té a veure amb alts executius de Petróleos de Venezuela (PDVSA), la gran empresa estatal veneçolana, i probableme­nt l’empresa veneçolana en la qual és més fàcil treballar amb divises. Segons el FinCEN, la BPA hauria col·laborat en l’evasió de fins a 2.000 milions de dòlars.

No només Andorra i Espanya han estat escenari d’actuacions en relació amb el grup BPA. La filial panamenya ha estat intervingu­da per les autoritats econòmique­s del país centreamer­icà. Es dóna la circumstàn­cia que el cap de la tresoreria de la filial panamenya, i vicepresid­ent de l’entitat, Javier Campos, està en parador desconegut. Campos havia de tornar divendres passat de Panamà a Andorra. Però va desaparèix­er.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain