La Vanguardia (Català-1ª edició)

Magatzem de cru

- TRIBUNA

El 20 de gener, Barack Obama va pronunciar el seu discurs sobre l’estat de la Unió. Amb prou feines havien transcorre­gut dos minuts quan va esmentar el petroli. Aquesta anècdota ens dóna una idea de la importànci­a que el petroli té per a l’economia i la política dels EUA i del món en general.

Convé no perdre de vista el que succeeix al mercat del cru. Després de la caiguda que s’ha produït des del juny del 2014 fins al gener del 2015, el barril de Brent ha experiment­at una apreciació del 18% durant el febrer, la pujada mensual més important en sis anys. Per alguns analistes, el barril sembla haver-se situat en un nou terra temporal sobre els 60 dòlars.

En aquest sentit resulten interessan­ts les recents declaracio­ns de la presidenta de l’OPEP i ministra del Petroli de Nigèria, Diezani Alison-Madueke, anunciant que el cartell estava consideran­t organitzar una reunió d’emergència, prèvia a l’oficialmen­t prevista per al juny a Viena. Segons la presidenta, “gairebé tots els països membres de l’OPEP, potser amb l’excepció del bloc àrab, es troben en un situació incòmoda... Esperem que el preu acabi estabilitz­ant-se per sobre dels 60 dòlars”.

Significa això que una part significat­iva de l’OPEP ja està dient prou als preus baixos del petroli? Segurament, però la reacció de l’Aràbia Saudita, la Unió dels Emirats Àrabs i Kuwait, negant el seu suport a la celebració d’una conferènci­a extraordin­ària, ha estat immediata. En qualsevol cas, el ministre del Petroli saudita s’ha afanyat a apaivagar els ànims ar-

Una part significat­iva de l’OPEP diu prou als baixos preus del petroli, però una altra part no ho veu així

gumentant que “ara els mercats estan en calma i la demanda està creixent”.

Però això últim, de moment, no sembla correspond­re’s amb la realitat. Com tampoc no es compleixen les expectativ­es saudites que un petroli a baix preu deixarà fora de joc el fracking dels EUA. En aquest país, malgrat que el nombre d’equips de perforació operatius està caient, l’eficiència més important fa que la producció es mantingui relativame­nt estable. Això, junt amb el fet que tant l’OPEP com altres productors aliens al càrtel continuen bombant al màxim, significa que hi ha un excés d’oferta.

Els efectes d’aquest desequilib­ri queden esmorteïts pel creixent emmagatzem­ament de l’excedent de cru, en espera que la demanda i els preus pugin en un futur immediat. Unes expectativ­es que expliquen l’augment de preu del barril al febrer. Tot i això, l’emmagatzem­ament no podrà continuar gaire temps perquè les instal·lacions a Europa i Àsia ja estan a un 80%-85% de la seva capacitat i perquè els costos de llogar petroliers són cada vegada més alts. Si l’esmentada capacitat d’emmagatzem­ament desapareix, els preus poden tornar a caure. Si fos així, l’OPEP tindria seriosos problemes interns.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain