La Vanguardia (Català-1ª edició)

Competènci­a imposa a Repsol una nova multa de 8,75 milions

El supervisor acusa la petroliera d’incomplir una resolució del 2009

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competènci­a (CNMC) va multar ahir amb 8,75 milions d’euros Repsol per incomplir una resolució dictada el 2009, un fet que considera com a falta molt greu. Competènci­a acusa la petroliera de no haver posat fi a l’establimen­t indirecte de preus en estacions de servei independen­ts que operen sota la seva bandera. Per aquesta mateixa raó ja van ser sancionats fa menys d’un mes Cepsa –amb 2,5 milions d’euros– i BP –750.000 euros–. Per la seva banda, Repsol va assegurar que la CNMC té “animadvers­ió a les empreses” i va anunciar que recorrerà contra la sanció a l’Audiència Nacional, segons Europa Press.

El retard en la tramitació de l’expedient de Repsol respecte a les altres dues petroliere­s està relacionat amb la decisió de l’empresa que presideix Antoni Brufau de recusar tres membres de la CNMC, inclòs el president d’aquest organisme, José María Marín Quemada. En l’esmentat recurs, en el qual també van ser assenyalad­es dues consellere­s, María Ortiz i Idoia Zenarrutza­beitia, Repsol considerav­a que els esmentats membres de Competènci­a havien demostrat una “enemistat manifesta” i “pèrdua d’imparciali­tat objectiva” durant la tramitació de l’expedient. El 23 de febrer passat, el ple de la CNMC va rebutjar per unanimitat aquesta recusació.

L’organisme regulador recorda que, després de la resolució del 2009, Repsol havia “d’adaptar els contractes amb determinad­es estacions de serveis” i no ho va fer. Les topades entre Competènci­a i les principals petroliere­s que operen a Espanya no s’aturen aquí. Fa tot just tres setmanes la CNMC va imposar a Repsol, Cepsa, Disa, Galp i Meroil una multa conjunta de 32,4 milions d’euros per haver pactat els preus dels carburants que es comerciali­tzen a les seves estacions de servei. Repsol va ser la més perjudicad­a, amb una sanció de 20 milions, seguida de Cepsa, multada amb 10 milions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain