La Vanguardia (Català-1ª edició)

Culte a Putin.

El president rus justifica l’annexió de Crimea i desafia Occident

- Moscou. Correspons­al GONZALO ARAGONÉS

Vladímir Putin va reaparèixe­r ahir en l’escena pública després de deu dies d’absència per causa no revelada. L’aniversari de l’annexió de Crimea es va celebrar a Moscou amb mostres d’imatges del president rus al carrer.

Després de deu dies sense aparèixer en públic, el cap del Kremlin, Vladímir Putin, es va deixar veure ahir a Sant Petersburg per rebre el president del Kirguizist­an. El retorn de Putin va coincidir amb l’aniversari de l’annexió de Crimea i amb noves demostraci­ons de força de Moscou. Això, sumat a l’arribada dies enrere de tancs nord-americans a les repúblique­s bàltiques, membres de l’OTAN des del 2004, el panorama de guerra freda torna a ser present. I l’escenari continua sent el conflicte ucraïnès.

L’ambient de guerra freda va ser total diumenge a la nit, durant l’emissió d’un documental al canal rus Rossia 1 per commemorar el primer aniversari de l’annexió de Crimea. Putin va assegurar que durant aquest procés, condemnat per Occident i Ucraïna com a contrari al dret internacio­nal, Rússia estava fins i tot dis- posada a esgrimir les seves armes nuclears.

A preguntes del periodista Andrei Kondraixov, Putin va assegurar que la guerra freda s’ha acabat i cal fugir de crisis com la dels míssils de Cuba (octubre del 1962). De totes ma- neres, va assenyalar que durant el procés d’annexió de Crimea ell estava “preparat” per posar en alerta les forces nuclears russes. De fet, va afirmar, “les nostres forces de dissuasió nuclear sempre estan en estat d’alerta màxima”.

Al mateix documental, Putin va justificar l’annexió dient que era necessari per protegir els russos i les bases militars de l’acció de la “junta nacionalis­ta” que havia pres el poder a Kíev.

La demostraci­ó de força va seguir ahir amb unes maniobres mi- litars que inclouen 45.000 efectius, avions de combat, 15 submarins i 41 vaixells de guerra, al nord i l’oest del país, però especialme­nt a l’Àrtic, on la Flota del Nord russa es va posar en alerta de combat.

“Els nous desafiamen­ts i amenaces a la seguretat militar exigeixen que les forces armades desenvolup­in més les seves capacitats militars. S’ha de prestar especial atenció a les formacions estratègiq­ues del nord, de recent creació”, va dir a l’agència Ria Nóvosti el ministre de Defensa, Serguei Xoigú. Aquest va assenyalar que els exercicis es fan per ordre directa de Putin, que ha promès gastar 340.000 milions de dòlars durant aquesta dècada per reformar la força de combat russa.

Els exercicis militars es desenvolup­aran aquesta setmana, coincidint amb les celebracio­ns per l’annexió de Crimea. Ahir es va complir un any del referèndum a Crimea i a la ciutat de Sebastópol, seu de la flota russa del mar Negre. El 97% dels votants va triar unir-se a Rússia, resultat que ni Kíev ni Occident no reconeixen.

Però l’exhibició de múscul russa també coincideix amb l’exhibició de múscul de l’antic enemic. Noruega, membre de l’OTAN, estava fent exercicis militars a la regió de Finnmark, que limita amb Rússia al cercle polar Àrtic. I la setmana passada centenars de vehicles militars dels EUA van arribar als tres països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània) per augmentar la seguretat d’aquestes exrepúbliq­ues soviètique­s, temoroses de l’ós rus després del convuls any ucraïnès.

MANIOBRES A L’ÀRTIC Moscou inicia exercicis dies després de la tramesa de tancs dels EUA al Bàltic

MÉS INVERSIÓ MILITAR Rússia augmentarà la capacitat de combat davant “els nous reptes i amenaces”

Encara que actualment la guerra a l’est d’Ucraïna està congelada per intentar aplicar els dotze punts del pla de pau acordat el mes passat a Minsk (Bielorússi­a), els països de l’Est d’Europa mantenen una gran desconfian­ça cap a Moscou. La guerra, que va començar l’abril del 2014 en un intent de repetir el que va passar a Crimea, ha segat més de 6.000 vides, segons l’ONU.

L’absència de Putin dels focus durant dies va despertar tota mena de rumors. Aquestes “ximpleries”, com les va qualificar una vegada el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ahir van ser motiu de bromes en la trobada que van tenir en un dels palaus de Sant Petersburg Putin i el president del Kirguizist­an, Almazbek Atambàiev. “Sense xafarderie­s això seria avorrit”, va dir el líder rus.

La premsa, i en especial les xarxes socials, s’han divertit intentant endevinar per què no es veia Putin en públic des del 5 de març. Des d’aleshores s’han cancel·lat diverses cites importants, com ara un viatge al Kazakhstan que, segons va anunciar ahir el Kremlin, tindrà lloc el pròxim dia 20. Els problemes de salut predominav­en en les teories (un refredat

SENSE NOTÍCIES DEL LÍDER El Kremlin no ha donat explicacio­ns convincent­s sobre l’“absència” de Putin RUMORS I “XIMPLERIES” “Tot és avorrit sense xafarderie­s”, fa broma el líder rus quan reapareix

o problemes de columna, dels quals s’hauria estat tractant a Viena; un infart, i fins i tot la mort), però també hi ha hagut qui s’ha inventat fins un cop d’Estat.

La desaparici­ó de Putin va tornar a avivar el rumor sobre la seva relació amb l’exgimnasta Alina Kabàieva, que ha donat a llum en una clínica de Suïssa. Un mitjà d’aquest país va atribuir a Putin la paternitat de la criatura. El Kremlin ha hagut de negar-ho una altra vegada.

“Vladímir Vladímirov­itx m’ha fet anar a passejar per l’exterior del palau, i fins i tot s’ha posat al volant, així que hi hauria d’haver menys rumors”, va indicar també en un ambient distès el convidat Atambàiev.

“Heu vist el president paralitzat, o detingut pels generals? I ara acaba de tornar de Suïssa després d’assistir al naixement”, va dir divertit i fent broma Peskov. Preguntat per l’esquena del líder rus, va afegir: “O sí: l’osteòpata estava amb els generals”.

En tot aquest temps, però, el Kremlin no va donar cap explicació convincent, i es va enrocar en l’habitual niet.

 ?? ANATOLI MALTSEV / AP ?? El president rus, Vladímir Putin (dreta), amb el seu homòleg del Kirguizist­an, Almazbek Atambàiev, ahir a Sant Petersburg
ANATOLI MALTSEV / AP El president rus, Vladímir Putin (dreta), amb el seu homòleg del Kirguizist­an, Almazbek Atambàiev, ahir a Sant Petersburg
 ?? YURI KOCHETKOV / EFE ??
YURI KOCHETKOV / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain