La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arxivada la causa contra els alcaldes de l’FMC per les dietes

Els jutges creuen que la Federació és una entitat privada encara que rebi fons públics

- SANTIAGO TARÍN Barcelona

Els jutges consideren que la Federació de Municipis és una entitat privada

L’Audiència de Barcelona ha arxivat la investigac­ió sobre el cobrament de dietes a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), cas pel qual estaven imputats més de 40 alcaldes i càrrecs municipals que ara es veuen lliures de responsabi­litat. El motiu és que el tribunal considera que la Federació és una entitat privada, encara que es financi amb fons públics.

Entre les persones que ara queden desimputad­es per aquest assumpte hi ha, entre d’altres, els alcaldes de Tarragona, Josep Fèlix Ballestero­s; l’Hospitalet, Núria Marín; de Mataró, Joan Mora; del Prat, Lluís Tejedor; o de Solsona, David Rodríguez; així com la regidora de Barcelona Assumpta Escarp. A més, per aquest tema específica­ment, la causa també s’arxiva per a l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos. Entre les persones que també van percebre dietes n’hi ha una que és diputada al Congrés, per la qual cosa no era descartabl­e que l’assumpte acabés viatjant al Tribunal Suprem, en el cas d’haver prosperat.

Aquest assumpte es deriva de l’anomenada operació Mercuri, que va sortir a la llum el 27 de novembre del 2012, quan la Fiscalia Anticorrup­ció i els Mossos d’Esquadra van dur a terme un escorcoll a l’Ajuntament de Sabadell, i va transcendi­r que l’alcalde estava sent investigat des de feia quatre anys. El jutge encarregat de l’assumpte va acabar dividint el procés en 31 peces, que afectaven altres punts suposadame­nt irregulars.

La 25bis era la que tractava de les dietes cobrades pels càrrecs de l’FMC, entitat municipali­sta que llavors també estava presidida per Bustos. En concret, la Fiscalia Anticorrup­ció sostenia que als exercicis del 2011 i el 2012 l’FMC va gastar gairebé 300.000 euros a abonar dietes i desplaçame­nts; quantitats que eren fixes cada mes i que, sempre segons la tesi del Ministeri Públic, eren un sobresou encobert. Les quantitats que rebien el president, vicepresid­ents i vocals de la Federació anaven des d’imports petits fins als 23.964 del mateix Bustos.

Doncs bé, tal com va avançar ahir La Vanguardia, els advocats defensors dels regidors van presentar un recurs davant l’Audiència, en considerar que no hi pot haver malversaci­ó de fons perquè l’FMC és una entitat privada. I la secció tercera els ha donat la raó, mitjançant una interlocut­òria que es va fer pública ahir.

El tribunal afirma que la Federació té aparença de pública, però que en realitat no ho és, sinó que és privada, perquè l’afiliació és voluntària i, per tant, “els fons rebuts i gestionats no tenen caràcter públic”. Per aprofundir en aquest raonament, els magistrats argumenten que l’FMC tampoc no és equiparabl­e a una societat anònima que es nodreix de fons públics però que gestiona serveis en substituci­ó d’una administra­ció. En aquest sentit, la Federació no gestiona serveis, sinó que compleix funcions d’associacio­nisme municipal. Dit d’una altra manera, que tot i que els fons que nodreixen l’FMC siguin públics, perden aquesta condició en arribar a aquesta entitat, segons la tesi de la interlocut­òria. L’Audiència també es pregunta qui cometria en realitat el presumpte delicte, si qui paga les dietes o qui les rep, encara que en ocasions coincideix­en els que les van rebre amb els que les van acordar en el si de la Federació.

La veritat és que ningú no ha posat en dubte que l’FMC es financi majoritàri­ament amb fons públics. La dada és al seu propi web. Fins a un 94% del pressupost el 2011 i el 2012 provenia d’ajuntament­s, diputacion­s, consells comarcals i subvencion­s. Fins i tot es va fer el càlcul de quant aportava cada ciutadà de Catalunya al seu mantenimen­t: 0,19 euros a l’any.

Quan es va saber l’arxivament d’aquest assumpte, l’actual president de l’FMC, Xavier Amor (PSC), va declarar que la decisió de l’Audiència demostra “que no s’ha comès cap irregulari­tat”. També CiU i ICV van mostrar la seva satisfacci­ó pel sobreseïme­nt de les actuacions per als seus alcaldes; sentiment que compartien els regidors afectats per la decisió de l’Audiència.

Tot i que el recurs es referia a les dietes, és molt probable que també s’estengui a la investigac­ió per la compra de rellotges per part de l’FMC, per la qual cosa van ser imputats vint càrrecs municipals. La Fiscalia Anticorrup­ció estudia recórrer aquesta interlocut­òria davant el Tribunal Suprem.

Els fons deixen de ser públics quan són gestionats per l’entitat L’arxivament de la causa s’ampliarà a la compra de rellotges per a regals

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Manuel Bustos un dels dies en què va ser jutjat per una derivada de l’operació Mercuri
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Manuel Bustos un dels dies en què va ser jutjat per una derivada de l’operació Mercuri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain