La Vanguardia (Català-1ª edició)

La universita­t pública, líder en investigac­ió

- CELESTE LÓPEZ Madrid

Pressupost­os al mínim, impossibil­itat de fer les compres mínimes, investigac­ions alentides, final de contractac­ions... Aquest ha estat i és el panorama de la universita­t pública espanyola en els últims anys a conseqüènc­ia de les fortes retallades. Però, fins i tot sota aquestes complicade­s circumstàn­cies, les universita­ts públiques continuen liderant la investigac­ió molt per sobre dels centres privats, mentre que aquests centres destaquen pels resultats docents. Per comunitats, Catalunya és la comunitat que té un sistema universita­ri més productiu, i que obté un volum de resultats més gran amb el mateix nivell de recursos utilitzats, per sobre de Navarra, Cantàbria, Comunitat Valenciana i Madrid. Aquestes són algunes de les dades de la tercera edició d’URanking, desenvolup­at per la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigac­ions Econòmique­s (Ivie). Per primera vegada s’inclouen onze universita­ts privades, que concentren el 60% de l’alum- nat de grau i el 80% de la producció investigad­ora.

Segons va explicar el responsabl­e de l’estudi, Francisco Pérez, els centres privats estan més orientats a la docència i hi sobresurte­n. Entre les variables estudiades destaquen, entre altres, el percentatg­e d’alumnes que es presenta a exàmens, la taxa d’aprovats, la d’abandoname­nt, les notes de tall (els centres que en tenen), els recursos per alumnes i l’estructura del professora­t, explica Pérez. La productivi­tat docent supera un 11% la mitjana del sistema i set de les onze universita­ts que ocupen els tres primers esglaons del rànquing són privades (la de Deusto, la de Navarra, la Ramon Llull, la Mondragón Unibertsit­atea, l’Europea de Madrid, la Internacio­nal de Catalunya i la Pontifícia de Comillas). Entre les públiques, la Pompeu Fabra, l’Autònoma de Madrid, la Carles III i la Politècnic­a de València.

En aquest punt, cal destacar, assenyala Pérez, que s’ha fet una selecció de les universita­ts privades, i això n’explica la bona puntuació, mentre que en les públiques, l’augment de les taxes (sobretot les segones i terceres matrícules) s’ha traduït en un increment també de la productivi­tat docent.

Quant a l’activitat investigad­ora, només dues universita­ts privades apareixen entre les 25 prime- res, situant-se un 37% per sota de la mitjana de la productivi­tat investigad­ora, segons la nova edició de l’U-Rànquing. “Les millors universita­ts públiques presenten bons resultats docents, però sobretot, lideren la investigac­ió”. Als primers llocs, l’Autònoma de Barcelona, la Politècnic­a de Catalunya, la Pompeu Fabra, l’Autònoma de Madrid, la de Barcelona (UB) i la Carles III. I això, malgrat la reducció d’un 5% tant en els recursos econòmics destinats a R+D+I (600 milions d’euros) i del 5% en els recursos humans destinats a la investigac­ió entre el 2010 i el 2013. Segons el responsabl­e de l’estudi, l’esmentada reducció no ha revertit en la majoria dels casos en un empitjoram­ent de la productivi­tat investigad­ora respecte al rànquing del 2014.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain