La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor Joaquim Molas, artífex del cànon literari català

El filòleg i mestre d’escriptors mor a Barcelona als 84 anys

- JOSEP PLAYÀ MASET Barcelona

Els seus deixebles, els anomenats moletes, els seus alumnes i els seus admiradors, que són legió, conserven la imatge del professor que portava sempre el cigar penjant del llavi. Cigars que ell mateix es lligava, que anaven convertint-se en cendra, mentre el seu verb fluïa ordenat i incansable. Portava uns paperets escrits amb lletra petita però no li feien falta. Les classes de Joaquim Molas, mort ahir a Barcelona als 84 anys, s’omplien sempre d’estudiants perquè era un d’aquests professors que deixen empremta, que encomanen el seu entusiasme per la matèria, perquè transmeten saber i coneixemen­t.

Joaquim Molas iBatllori va estudiar filologia romànica a la Universita­t de Barcelona (UB) de la postguerra, on es va doctorar el 1958. Posteriorm­ent va ampliar els seus estudis a la Universita­t de Liverpool i el 1969 va obtenir la càtedra de llengua i literatura catalana a la Universita­t Autònoma de Barcelona, on va estar uns anys fins que va tornar a la UB, on es va jubilar el 2003.

Encara que inicialmen­t es va dedicar a l’estudi de la literatura medieval, influït entre altres per savis com Martí de Riquer, més tard es va inclinar per la literatura contemporà­nia i el 1984 va obtenir el premi Crítica Serra d’Or per un dels seus llibres més coneguts, La literatura catalana d’avantguard­a, 1916-1938. El 1999 se li va concedir el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el 1999 la Creu de Sant Jordi i el 2003 la medalla d’or de la Generalita­t.

quell dia va fer un repàs a la seva dedicació a un ofici que “és més un plaer que una condemna o una fatiga”, va dir, parafrasej­ant el seu mestre De Riquer. I amb la seva habitual modèstia va afirmar que distincion­s com aquella el feien pensar que “la feina realitzada no ha estat del tot inútil”.

El seu treball com a membre del consell de redacció de diverses revistes com Serra d’or, Recerques, Anuari Verdaguer i Els Marges; la seva participac­ió en el volum Poesia catalana del segle XX, amb Josep Maria Castellet (1963), i la continuaci­ó de la treball iniciada per Riquer i Comas en la Història de la literatura catalana el van convertir en un dels personatge­s més influents del món literari català. I també temut. En una ocasió ell mateix va dir irònicamen­t: “També he tingut sort de tenir enemics obsessius que m’han fet molta propaganda”.

Ha dirigit també entre altres

col·leccions Les millors obres de la literatura universal y Les millors obres de la literatura catalana.

Va conèixer escriptors i intel·lectuals com Josep Puig i Cadafalch, Víctor Català, Ferran Soldevila, Carles Riba –“em va ensenyar què era un text i a valorar-lo”–, J. V. Foix, Pere Quart, Marià Manent, Salvador Espriu, Mercè Rodoreda, Llorenç Villalonga, Joan Brossa...

“He tingut la sort de viure una època molt dura però plena de transforma­cions”, solia dir. “No he buscat mai res i en canvi ho he trobat tot”, era una altra de les seves frases.

Després de la seva jubilació va continuar treballant en diversos projectes. El seu últim llibre ha estat sobre el seu avi, un destacat dirigent cooperativ­ista publicat fa poques setmanes. Fins i tot aquests últims dies, quan ja el seu càncer de pulmó començava a castigar seriosamen­t la seva salut, esbossava detalls concrets sobre el seu llegat i sobre el destí dels seus manuscrits. Una part els havia cedit ja, però es guardava els llibres de feina perquè encara els necessitav­a. Serà enterrat demà dimecres a Barcelona.

“No he buscat mai res i en canvi ho he trobat tot” era una de les seves frases preferides

 ??  ?? L’estudiós i crític, durant una entrevista amb La Vanguardia en els anys noranta
L’estudiós i crític, durant una entrevista amb La Vanguardia en els anys noranta
 ?? PATRICIO SIMON / ARXIU ??
PATRICIO SIMON / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain