La Vanguardia (Català-1ª edició)

El mal geni suec

El suec s’enfronta a una forta sanció pels seus insults a França

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

El davanter estrella del PSG, Zlatan Ibrahimovi­c, viu un dels pitjors moments de la seva carrera, que no és dir poca cosa en vista del seu historial, després d’haver qualificat França de “país de merda” arran de la derrota de diumenge del seu equip a Bordeus.

El davanter estrella del PSG, Zlatan Ibrahimovi­c, viu un dels pitjors moments de la seva carrera, que no és dir poc en vista del seu historial. La comissió de disciplina de la Lliga de Futbol Profession­al francesa examinarà dijous un cas que ha aixecat una forta polseguera a tot França, qualificad­a pel suec de “país de merda” després de la derrota de diumenge del seu equip a Bordeus (3-2). Tenint en compte que Ibra té 33 anys i que aquesta temporada ha deixat el paper de primer protagonis­ta de la Lliga a Alexandre Lacazette, que ha marcat 23 gols per 14 del suec i ha portat l’Olympique de Lió al lideratge, és lícit preguntar-se si aquest episodi no marcarà el final de la seva trajectòri­a esportiva.

Encara que diumenge va marcar els dos gols del seu equip, que no van servir de res, Ibra venia calent, pel record de la seva expulsió contra el Chelsea i segurament encara més perquè el seu equip va fer un magnífic partit sense ell i va aconseguir la proesa de classifica­r-se a la Champions. Després de la derrota, va tenir un arravatame­nt quan anava cap al vestidor, però davant una càmera del canal Europe 1 que el jugador podria no haver vist, i va dir en anglès: “Fa quinze anys que jugo a futbol i mai no havia vist un àrbitre tan negat en aquest país de merda. Aquest país no es mereix el PSG, i el PSG no hauria de ser en aquest país. Som massa bons per a ell”.

El jugador es va disculpar públicamen­t via un comunicat després que els propietari­s qatarians del club el convidessi­n a fer-ho, però el seu to continuava mantenint certa tonalitat fanfarrona i sobrada.

“Voldria precisar que les meves declaracio­ns no apuntaven contra França ni els francesos. Només parla-

INSULTS Després de perdre va acusar l’àrbitre i va dir “país de merda” a França

va de futbol i no d’una altra cosa. Vaig perdre el partit i ho accepto, però no accepto que l’àrbitre no segueixi les normes. No és la primera vegada que passa una cosa així. Em vaig expressar sota la pressió dels nervis i tothom sap que en aquell moment les paraules superen el que es pensa. Demano excuses per si algunes persones han pogut sentir-se ofeses”.

Ahir al matí la Lliga de Futbol Profession­al anunciava que la seva comissió de disciplina estudiarà dijous

CÀSTIG La sanció que rebrà dijous pot deixar-lo fora del partit contra el Marsella

el cas. No ja per l’ofensa a França, que surt de la seva competènci­a, sinó per les referèncie­s a l’àrbitre. El sindicat d’àrbitres (SAFE) es declara indignat per la declaració, ja que considera que “hi ha límits que no es poden superar”. Ibrahimovi­c s’arrisca a una forta suspensió que posaria en perill la seva participac­ió en la visita que el 5 d’abril farà el PSG (segon de la Lliga, a 2 punts del líder) a l’Olympique de Marsella (tercer, a 2 punts del segon).

Molt per sobre de les crítiques a l’arbitratge de diumenge, les reaccions a la seva expressió de “país de merda” han estat immediates. La majoria, per descomptat, arremeten contra un futbolista posat com a exemple... del mal exemple.

“Si un personatge tan important com Zlatan Ibrahimovi­c pronuncia aquestes frases un no s’haurà d’estranyar si després hi ha problemes als estadis, i això seria lamentable”, va afirmar ahir el ministre d’Esports, Patrick Kanner.

“És una polèmica totalment inútil”, opina l’exministre de la UMP, el partit de Sarkozy, Bruno Le Maire. “Ho va dir excitat, s’havia d’excusar, ho va fer, va ser inacceptab­le, però passem a una altra cosa; el país té problemes més importants que el que digui Zlatan Ibrahimovi­c”.

“Els qui consideren que França és un país de merda, se’n poden anar; és tan simple com això”, ha dit la presidenta de l’ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen.

Per a l’exdiputat socialista Jérôme Guedj, “fart dels capricis de les estrelles del futbol”, seria bo que Ibrahimovi­c “jugui a futbol i calli, o que almenys sigui respectuós amb el país i amb els aficionats d’aquest país, que també han estat insultats”. “Sembla que calgui postrar-se davant les estrelles del futbol. És inacceptab­le que aquestes declaracio­ns siguin objecte de debat”, diu.

 ?? NICOLAS TUCAT / AFP ?? Zlatan Ibrahimovi­c i, a la dreta, l’àrbitre del partit de diumenge, Lionel Jaffredo
NICOLAS TUCAT / AFP Zlatan Ibrahimovi­c i, a la dreta, l’àrbitre del partit de diumenge, Lionel Jaffredo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain