La Vanguardia (Català-1ª edició)

A Alemanya hi ha feina

Gairebé el 60% dels estrangers provenen de països de la Unió Europea

-

L’any passat el nombre d’estrangers que viuen a Alemanya va créixer al seu ritme més ràpid en més de dues dècades, una dada que probableme­nt avivarà un ja caldejat debat sobre la presència d’estrangers al país i la seva integració.

El nombre d’estrangers que viuen a Alemanya va créixer al seu ritme més ràpid en més de dues dècades l’any passat, segons va confirmar ahir l’Oficina d’Estadístiq­ues, una dada que probableme­nt avivi un ja caldejat debat sobre la presència d’estrangers al país i la seva integració.

Les xifres mostren un increment de 519.340 persones, o un 6,8 per cent, respecte a un any abans, molts d’ells sirians que fugen de la guerra i romanesos i búlgars a la recerca de feina, marcant el segon any consecutiu amb un rècord d’immigració en l’economia més important d’Europa. Les preocupaci­ons sobre la immigració han incrementa­t el suport als partits de dretes, com la nova Alternativ­a per a Alemanya (AfD), i els moviments de base com Pegida (Europeus Patriotes contra la Islamitzac­ió d’Occident), que va celebrar grans manifestac­ions a la ciutat de Dresden, a l’est del país, a finals de l’any passat.

“Fins ara només hi ha hagut dos anys en què el nombre d’estrangers a Alemanya va veure un augment més fort que el 2014 –el 1992, en 613.500, i el 1991, en 539.800–, recordava ahir l’Oficina d’Estadístiq­ues. Alemanya va acollir gent que fugia de la violència ètnica a l’antiga Iugoslàvia a començamen­ts dels anys noranta.

El nombre total d’estrangers registrats a finals del 2014 va ser de 8,2 milions, el més gran des que van començar els registres el 1967, en un país de més de 80 milions d’habitants la població del qual i mà d’obra

L’augment de la immigració, d’un 6,8% el 2014, només va ser més gran el 1991 i el 1992 arran de la guerra a l’antiga Iugoslàvia

està envellint i enfonsant més que qualsevol altra economia desenvolup­ada, tret del Japó.

Els sondejos mostren que molts alemanys pensen que el Govern de la cancellera Angela Merkel està fent molt poca atenció a les preocupaci­ons sobre la presència i integració dels immigrants. Però organitzac­ions i polítics han defensat les xifres d’Alemanya sobre immigració. Moltes de les manifestac­ions de Pegida fora de Dresden van quedar petites davant les concentrac­ions de desenes de milers de persones que insisteixe­n que a Alemanya es rep bé els immigrants. Alemanya va registrar nivells d’immigració rècord el 2013, confirmant el seu estatus de segona destinació mundial més important per a l’emigració després dels EUA.

Gairebé el 60 per cent dels immigrants nous registrats procedien d’estats membres de la UE. La xifra de romanesos es va incrementa­r en 87.945, o un 32,9 per cent, i el nombre de búlgars en 36.435, o un 24,8 per cent, després que es concedís als seus ciutadans el dret de lliure circulació que garanteix la Unió Europea. Romania va avançar Polònia com el primer país de procedènci­a de nous immigrants, però Síria era en un proper tercer lloc, amb un augment del 107,7 per cent en la xifra de persones que busquen refugi a Alemanya. La xifra d’immigrants sirians el 2014 va ser de 61.295. D’aquí a quinze anys, la població activa alemanya es reduirà en tres milions de persones. En aquests moments, el mercat laboral frega la plena ocupació.

 ?? JAN BAUER / AP ?? Aese Cetin, nascuda turca i nacionalit­zada alemanya, va votar a Berlín el 22/IX/2002, com 900.000 nacionalit­zats més
JAN BAUER / AP Aese Cetin, nascuda turca i nacionalit­zada alemanya, va votar a Berlín el 22/IX/2002, com 900.000 nacionalit­zats més

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain