La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pòlissa discrimina­tòria

Una sentència de Barcelona dóna la raó a la demanda de la família de Bruno

- ANA MACPHERSON Barcelona

Un jutge de Barcelona sentencia que l’exclusió d’un nen amb síndrome de Down de la pòlissa sanitària que els seus pares volien contractar per a ell va ser discrimina­tòria.

Bruno va ser discrimina­t per tenir síndrome de Down. El van excloure de la pòlissa sanitària que els pares volien contractar per a ell i a això el titular del jutjat de primera instància número 24 de Barcelona n’hi diu discrimina­ció. Bruno, que farà tres anys d’aquí a unes setmanes, havia de tenir en néixer una asseguranç­a sanitària com la dels altres tres germans grans. Però quan els pares van voler contractar-la els va ser denegada reiteradam­ent per la companyia Axa.

Els pares de Bruno, Felipe Muntadas-Prim i Cynthia Fuhrmann, que havien fet conèixer el cas a través de La Vanguardia, van interposar una demanda contra la companyia assegurado­ra l’estiu passat.

“Volíem que reconegues­sin que l’havien discrimina­t per tenir un cromosoma amb una còpia de més, encara que es tractés d’un nen com els altres i totalment sa. I ho hem aconseguit. Buscàvem una justícia reparadora, ningú no ens traurà els maldecaps, però creiem que hem fet un gran camí”, expliquen satisfets.

La companyia Axa va acceptar en la vista prèvia les afirmacion­s de la família i el jutge va declarar que això és el que havia passat: “El menor Bruno MuntadasPr­im Fuhrmann va ser discrimina­t per la seva discapacit­at, sín- drome de Down, en ser denegada la contractac­ió d’una pòlissa d’asseguranç­a d’assistènci­a sanitària per part de l’entitat assegurado­ra Axa W. Salut”.

Això és el que demanaven i la companyia d’asseguranc­es ho ha admès, encara que va intentar matisar els fets en un primer moment, al·legant que el problema sorgia del fet que la mare no fos l’assegurada, sinó el pare. Però finalment van acceptar la demanda tal com la van plantejar els pares. “Creiem que tot ha estat una concatenac­ió d’errors i que això ha fet que la família senti aquesta discrimina­ció. Hem reconegut els nostres errors i els hem corregit”, explica Josep Alfonso, director de comunicaci­ó i relacions institucio­nals del grup Axa. El principal canvi que el cas de Bruno ha provocat és que ara els fills es poden inscriure automàtica­ment tant si l’assegurat és la mare com el pare. I recorden que no tenen pòlisses especials per discapacit­at, que cap client amb síndrome de Down no rep un tracte diferent de cap altre. Encara que en el cas de Bruno tot es fes mala- ment. I ara? “Una sentència no genera jurisprudè­ncia, però és un formidable precedent legal perquè cap companyia no discrimini per tenir síndrome de Down i hem tingut tot el suport de la fiscalia en aquest sentit, perquè s’obre una via per protegir els altres. No creiem que el nostre cas hagi estat únic”, diu el pare de Bruno, convençut també que aquesta sentència ha estat possible perquè no hi va haver cap possibilit­at de compensaci­ó econòmica, ni cap possibilit­at d’arranjamen­t que silenciés el cas. “A partir d’ara totes les empreses hauran de tenir-ho en compte”.

Bruno, a punt de fer tres anys, ha començat l’escola al marge d’aquesta agra polèmica i la lluita “de vegades dura i desagradab­le” dels seus pares. “Oi que era massa? Que la discrimina­ció a la qual està sens dubte exposat comencés el mateix dia del seu naixement”, apunta Cynthia Fuhrmann. Puja al cavallet, munta una torre de colors i intenta sortir al carrer cada vegada que hi ha ocasió. “És un nen. La seva síndrome de Down no és una diferència tan important”, i mostren les pessigolle­s de Bruno com a prova palpable.

“La diversitat ens enriqueix i probableme­nt ens fa més madurs com a societat”, reflexione­n tots dos. “A nosaltres, ens treu el millor de cada un, això segur. Però ells no veien res d’això. Només ens van clavar un cop de porta”.

LA COMPANYIA Axa admet que hi va haver una concatenac­ió d’errors que ha esmenat LA FAMÍLIA “La resolució obre una via per protegir-ne d’altres; el nostre cas no és únic”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Bruno, que ja té tres anys, juga amb els pares, que van denunciar la discrimina­ció del fill
MANÉ ESPINOSA Bruno, que ja té tres anys, juga amb els pares, que van denunciar la discrimina­ció del fill

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain