La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

La difícil situació política i econòmica que travessa el Brasil després d’anys d’auge econòmic; i la visita del Rei a Tarragona en suport als Jocs Mediterran­is.

EL rei Felip VI va ser investit ahir president del Comitè d’Honor dels XVIII Jocs Mediterran­is que se celebraran a Tarragona el juny i juliol del 2017. La implicació del Monarca en aquest important esdevenime­nt esportiu, fet que va ressaltar l’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballestero­s, és el colofó a un projecte que busca un impuls per a la ciutat catalana amb la col·laboració d’empreses privades que, com La Caixa, Damm, El Corte Inglés, Repsol i probableme­nt Telefónica, que assumeixen un 75% del pressupost operatiu, uns 43 milions d’euros. La resta va a càrrec de l’Ajuntament, la Diputació, la Generalita­t i l’Estat, que assumeixen també el cost de les inversions en les infraestru­ctures necessàrie­s, que sumen 47 milions més.

En la primera visita a Tarragona –és la sisena ocasió que viatja oficialmen­t Catalunya des que és rei–, Felip de Borbó va insistir que la celebració d’aquests Jocs és “un exemple que treballant units es poden aconseguir grans èxits”. El Rei sempre ha posat l’accent en la necessitat de sumar esforços per superar tant els efectes de la crisi econòmica com per resoldre el distanciam­ent d’una part important de la societat catalana respecte d’Espanya, els dos principals reptes a què s’enfronta el país.

Fervent partidari del diàleg polític i social, el Monarca, que durant el discurs va tornar a fer servir amb un excel·lent nivell la llengua catalana, també va voler ressaltar que el prestigi que suposa la concessió dels Jocs Mediterran­is a la ciutat de Tarragona i l’oportunita­t que represente­n s’expliquen per les “dècades d’estabilita­t política i de progrés”.

Des que, l’octubre del 2011, el Comitè Internacio­nal reunit a Turquia va concedir a Tarragona l’organitzac­ió dels Jocs Mediterran­is del 2017, la ciutat que va ser una destacada capital romana fa dos mil anys ha anat perfilant un projecte basat en la construcci­ó i aplicació d’unes infraestru­ctures intel·ligents i eficaces que garanteixi­n l’èxit tant en la celebració esportiva com en el posterior benefici per als ciutadans. Un objectiu que seria molt més difícil d’aconseguir si no hi hagués d’una banda la iniciativa privada i de l’altra la implicació de totes les institucio­ns, començant per la mateixa Corona.

La visita d’ahir del Rei és un pas important en la voluntat que els Jocs del 2017 culminin la modernitza­ció i posada al dia d’una ciutat que ha acollit l’organitzac­ió d’aquesta cita esportiva amb marcat entusiasme, com ho demostren els 2.900 voluntaris que ja s’hi han apuntat, dels 3.500 previstos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain