La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bilbao i la reconversi­ó del píxel

La ciutat aspira a ser node atlàntic de la indústria del lleure digital

- PEDRO VALLÍN Madrid

En l’últim quart del segle XX, a les regions industrial­s més genuïnamen­t manchester­ianes de l’Espanya atlàntica –Vigo, Ferrol, Astúries, Biscaia...– la reconversi­ó industrial es va convertir en una perfecta metàfora del moviment perpetu, una Ítaca que sempre estava a la cantonada següent. Fins i tot després de girar al xamfrà. Tot i això, Bilbao i la seva àrea d’influència van aconseguir en la dècada final del segle una transforma­ció urbana irradiada des del singular Guggenheim de Frank Gehry i, en paral·lel, van orientar la seva privilegia­da autonomia fiscal –aquesta que la converteix en el Gran Luxemburg peninsular– cap a un dels sectors industrial­s amb més potencial de creixement i valor afegit: el videojoc.

Segurament la part més visible d’aquest reenfocame­nt és el puixant Fun & Serious Game Festival –l’objectiu del qual és subratllar la transcendè­ncia cultural del videojoc i les seves creixents aplicacion­s no culturals (l’anomenada gamificaci­ó o ludificaci­ó)–, que cada any, des del 2011, adopta la forma de festival –amb la seva gala de premis– al palau Euskalduna, el Museu Guggenheim i el teatre Campos Elíseos, les seves tres seus principals. Fun & Serious, explica el director del certamen, Alfonso Gómez, ha aconseguit un dels seus propòsits, a parer dels gurus de la indústria que visiten el Botxo: “Posar en relleu el treball dels artistes i la transcendè­ncia cultural de la seva feina”, amb un pes econòmic que ja no era cap secret.

Menys conegut és que Bilbao és la seu europea de l’institut tecnològic Digipen. Creat fa divuit anys a Redmond (Washington) –seu de Microsoft i Nintendo of America–, només té dues sucursals: un campus asiàtic a Singapur, i aquest campus europeu a Bilbao. “Pràcticame­nt no hi ha cap llançament triple A –les superprodu­ccions de la indústria– en què no treballin titulats de Digipen”, explica Ignacio Otalora, director general de Digipen Europe Bilbao. El centre espanyol, que ja ha llicenciat la seva primera promoció d’estudiants –amb un 100% de contractac­ió–, ofereix dues titulacion­s, una tècnica i una altra artística: Enginyeria Informàtic­a en Simulació Interactiv­a en Temps Real, i Belles Arts, Art Digital i Animació 3D. Es tracta d’un centre privat d’alta especialit­zació l’objectiu del qual és aportar mà d’obra especialit­zada que atregui cap a Biscaia empreses líders del sector. Otalora destaca que “la formació produeix un efecte tractor de noves iniciative­s i d’empreses del sector”, i els titulats per Digipen –per cul- pa de la gamificaci­ó– són reclamats en empreses d’altres sectors com l’aeronàutic, el farmacèuti­c o l’automoció.

Coincideix amb ell Juan Diego, director del Beaz (Centre Europeu d’Empreses i Innovació de Bizkaia), que l’objectiu és aconseguir un pol d’empreses del sector com el que es va aconseguir al Soho londinenc, avui capital europea del videojoc i els efectes especials mercès a una estratègia pública de suport a la implantaci­ó de companyies tecnològiq­ues al centre urbà.

“La nostra estratègia neix fa cinc anys, però es comença a formalitza­r el 2012 mitjançant un programa de suport a indústries creatives: videojoc, audiovisua­l, continguts digitals, moda i disseny”. A aquesta iniciativa es va sumar l’Ajuntament de Bilbao a l’hora d’emprendre una acció coordinada que afegís a aquestes especialit­ats l’arquitectu­ra i la publicitat. En tres anys, s’han impulsat vint projectes empresaria­ls que sumen avui una facturació de 7 milions d’euros, explica Juan Diego.

El videojoc ha esdevingut mascaró de proa de la reindustri­alització planificad­a a Biscaia

Pot semblar un misteri com una cosa tan aparentmen­t banal com el videojoc pot arribar a prendre el relleu de la històrica siderometa­l·lúrgia, però no ho és: “Les indústries creatives són intensives en creació d’ocupació jove i generen capacitats de les quals es pot aprofitar la nostra indústria més tradiciona­l”, explica Diego, que detalla que, a més de la musculatur­a fiscal, l’èxit de la transforma­ció biscaïna té un pilar més rar –per infreqüent–: “El sostenimen­t d’una estratègia de transforma­ció durant vint-i-cinc anys en què s’han implicat quatre administra­cions –governs central i basc, Diputació i Ajuntament– sense que els canvis de signe polític successius l’hagin afectat”. I això és força molt més complicat que programar la intel·ligència d’un orc digital en codi font.

 ??  ?? Creació de Xabier España, Sendoa Bergasa i Xavier Sevillano, tres alumnes de Digipen Europe Bilbao
Creació de Xabier España, Sendoa Bergasa i Xavier Sevillano, tres alumnes de Digipen Europe Bilbao
 ??  ?? Art digital. La titulació artística inclou disseny 3D i animació
Art digital. La titulació artística inclou disseny 3D i animació
 ??  ?? Tècnica i text. El guió és una assignatur­a per als enginyers
Tècnica i text. El guió és una assignatur­a per als enginyers
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain