La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Et remullarie­s ben remullat. Bramul. 2 Varietat d’àgata d’aspecte nacrat. Ja veig que bufa del sud-oest, el vent. Escaire. 3 Segment lateral d’una vèrtebra. Regió costal compresa entre les costelles falses i els ossos de la pelvis. 4 Així comencen tots els ogres. Il·lumini. Comença a tenir mucositats. 5 Musulmana. Ho feu servir a la manera dels museus. 6 Ajuntava. Aïlles llatines i gregues perquè no estiguin en companyia. Telenotíci­es.

7 Escaire. Tasta el te amb posat cleptòman. Palíndroms de guita- rrista feliç. Acaba com comença.

8 Composició líricomusi­cal. Na Laia s’acomiada d’un romà que la rondava. Les pots començar pacient, et poden fer posar malalt i les acabes fet un doctor. 9 Al final allibera la cultura preromana que portava dins. Biga. Somies i no demanes pas auxili. 10 Empressin. Llards, sagins.

11 Has perdut la porteria de rugbi. Trastorn motor caracterit­zat per una manca de coordinaci­ó del moviment, no acompanyat d’alteració paralítica. Il·luminació molt apreciada pels manresans. 12 Mol·lusc cefalòpode de l’ordre dels nautiloïde­us que fa pensar en Juli Verne. Renill. És quan neva que res no funciona. 13 Rudes sense cap ni peus. Plenes fins al capdamunt. Nitrogen.

14 Adornats amb puntes. Ho deixa ben eixut.

VERTICALS 1 Ho mullo de manera que resti ben impregnada de líquid. S’ho miri. Que no té cua. 2 Brandin les banderes perquè l’aire les mogui. Excedida en tots els seus àmbits. 3 Començo a pidolar i li tallo el coll a l’àspid. Cosines dels calamars que tenen fama de llepissose­s. Ens ho duen amb el cap tallat. 4 La regió de l’aixella. Al final l’has creat. Puny d’espasa. 5 Res no és. Clavell dels d’ara. Goma que serveix per fermar coses. 6 Assenyala el camí amb la lot. La desitges als que estimes. 7 Grups d’oleoresine­s de color groguenc i d’olor aromàtica que es fan servir per elaborar vernissos. S’enganxa per davant, com un prefix, o per darrere, com un sufix. Ros anaeròbic.

8 Ho conec. Ressons italianitz­ants. Aplegàveu. 9 Blocs de fusta rectangula­rs, acassolats d’un costat, que fan servir els sabaters per donar flexibilit­at a la sola, tot picant-la amb un martell. Festí porcí. 10 S’expressi com una ovella. Eixerits. Muls degollats. 11 Raül Iniesta Llopis. Costums. T’associes amb un que va amb pseudònim. 12 Aquests no s’acoblen ni que els matin. Comparació. Ho conec. 13 Ens cal per respirar. Parella. Vent molt calent, sec i sufocant, que bufa ocasionalm­ent sobre els deserts d’Aràbia i d’Àfrica. Centúria.

14 Bassal a la memòria. Correcció.

 ??  ?? Núm 8947
Núm 8947

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain