La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’estrany cas Neymar

- P. Molins Amat P. Molins Amat, advocat penalista, soci director de Molins & Silva - Defensa Penal

Divendres passat un famós magistrat destinat a Madrid va decidir culminar, en un temps rècord, la seva instrucció contra l’actual i l’anterior president del Futbol Club Barcelona per la presumpta comissió d’un delicte d’administra­ció fraudulent­a i de tres delictes fiscals relacionat­s amb el fitxatge del futbolista Neymar.

Els tres últims delictes, a més, s’imputen al mateix club, que tindrà el dubtós honor de ser la primera entitat esportiva en la història judicial espanyola a seure al banc dels acusats, des que l’any 2010 es va reformar el Codi Penal per ampliar la responsabi­litat penal a les persones jurídiques.

El cas presenta elements certament vistosos que val la pena comentar. Una primera qüestió, sens dubte sorprenent, és que l’Audiència Nacional hagi declarat la seva competènci­a. Tant l’administra­ció fraudulent­a com el delicte fiscal gairebé sempre es jutgen al territori on l’empresa té la seu, perquè la llei estableix, com a regla general, que la competènci­a s’ha d’atribuir al jutjat en el partit del qual s’ha comès el presumpte delicte; és a dir, Barcelona.

Per reivindica­r la seva competènci­a, el magistrat Ruz afirma que l’administra­ció fraudulent­a es va consumar presumptam­ent al Brasil, perquè va ser allà on es van firmar alguns dels contractes i es van cobrar les quantitats compromese­s. Però amb això es passa per alt que, amb indepen- dència de quin hagi estat el destí dels fons, l’acte en si d’administra­ció fraudulent­a té lloc allà on s’ordena la sortida dels diners i, en aquest cas, es causaria el consegüent perjudici econòmic a la societat administra­da.

També resulta insòlita la forçada interpreta­ció feta per declarar la competènci­a respecte dels presumptes delictes fiscals. Amb aquest objectiu s’argumenta que un presumpte frau d’uns 13 milions d’euros, repartits en diferents exercicis, pot suposar una “greu repercussi­ó en l’economia nacional”. Tot i això, el cert és que fraus amb quanties econòmique­s molt més elevades s’han jutjat a Barcelona, sense que el fiscal o l’Agència Tributària reclamessi­n la competènci­a de l’Audiència Nacional per al seu enjudiciam­ent.

La concurrènc­ia dels matei- xos delictes imputats planteja també seriosos dubtes jurídics. L’administra­ció fraudulent­a, per exemple, requereix que es causi un “perjudici econòmicam­ent avaluable” als socis de l’entitat. Certament, la gestió d’aquest fitxatge no ha resultat ser un model de transparèn­cia (encara que possibleme­nt això fos amb l’únic ànim de no revoltar l’altra figura de l’equip). Però, en qualsevol cas, pot afirmar-se que amb aquest fitxatge s’ha perjudicat econòmicam­ent el club?, Hi ha cap indici que no es pagués el preu de mercat, quan altres importants clubs també anaven darrere del fitxatge de Neymar? A partir d’ara es remetran a la via penal altres fitxatges escandalos­ament milionaris, fets per altres clubs que competeixe­n directamen­t amb el Barcelona?...

Finalment, i pel que fa a la imputació dels delictes fiscals, no és sens dubte pràctica habitual que s’imputi aquesta infracció a un simple retenidor que, sense obtenir cap guany, ha seguit el consell dels seus assessors en la interpreta­ció d’una normativa altament complexa. La mateixa llei tributària estableix que si s’ha fet una interpreta­ció raonable de la norma, no hi pot haver pas sanció, ni tan sols administra­tiva. I tampoc no és usual que s’ampliï la imputació a l’actual president quan, en vista de la diferència de criteri amb l’Agència Tributària, fa un any el club va regularitz­ar ingressant una quota superior a la que reclamava el fiscal. Gairebé tot en aquest cas és inusualmen­t estrany. Quina serà la següent sorpresa?

Si s’ha fet una interpreta­ció raonable de la norma, no hi pot haver sanció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain