La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Papa ret homenatge a Romero com a “bisbe màrtir” per la pau i els pobres

L’arquebisbe assassinat per la ultradreta el 1980 és beatificat al Salvador

-

me que, en el sentir popular, fa decennis que es considera màrtir i sant. Durant molt de temps hi va haver resistènci­es molt fortes de prelats llatinoame­ricans –i de cercles vaticans– convençuts que elevar als altars Romero es podia veure com una victòria tardana de la teologia de l’alliberaci­ó, una benedicció als clergues que es van acostar als moviments revolucion­aris. Però la sensibilit­at ha canviat. La guerra freda va acabar fa anys i, sobretot, a la cadira de Pere s’asseu un papa llatinoame­ricà. L’arquebisbe Vincenzo Paglia, postulador de la causa de Romero, va insistir fa uns quants dies, durant una roda de premsa al Vaticà, que “l’opció preferenci­al pels pobres” del nou beat “no era ideològica, sinó evangèlica”, en perfecta sintonia amb el concili Vaticà II.

La beatificac­ió de Romero és un exemple paradigmàt­ic de la redefinici­ó moderna del concepte de martiri. La idea tradiciona­l era que la víctima ho fos “per odi a la fe” ( in odium fidei). És el que passa, per exemple, amb els cristians assassinat­s avui dia pels fanàtics de l’Estat Islàmic. El cas de Romero és diferent. Els seus assassins eren batejats. No el van matar per “odi a la fe” en sentit estricte, sinó pels valors de caritat, justícia i pau, inspirats en l’evangeli, que defensava l’arquebisbe amb tant d’ardor. Així s’explicita en la causa de beatificac­ió.

No és el primer cas, però sí el

Hi va haver resistènci­a a elevar Romero als altars per prejudicis polítics de sectors conservado­rs

més clamorós de la nova interpreta­ció. Fa poc també va ser elevat als altars un capellà italià, Pino Puglisi, assassinat pel seu activisme contra la màfia.

La beatificac­ió de Romero obrirà el camí en una altra causa, la del seu amic i mentor Rutilio Grande, un jesuïta també assassinat al Salvador, i en altres exemples de martiri d’origen polític a Llatinoamè­rica.

A Romero el van matar d’un tret al cor quan celebrava l’eucaristia. Tenia 62 anys. Una investigac­ió posterior, patrocinad­a per l’ONU, va determinar que l’instigador va ser l’exmilitar i líder ultradretà Roberto D’Aubuisson, mort de càncer el 1992, que havia estat alumne en cursos de contrainsu­rgència a la infame Escola de les Amèriques, al canal de Panamà, on els EUA van entrenar tants militars repressors i futurs colpistes.

Més informació a la pàgina 56

 ?? OSCAR RIVERA / EFE ?? Relíquies. Uns acòlits porten les relíquies de monsenyor Romero durant la beatificac­ió, a San Salvador, a la qual van assistir almenys 250.000 persones
OSCAR RIVERA / EFE Relíquies. Uns acòlits porten les relíquies de monsenyor Romero durant la beatificac­ió, a San Salvador, a la qual van assistir almenys 250.000 persones

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain