La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nepal, el futur costa amunt

-

Nova Delhi. Correspons­al Las agulles de la Torre del Rellotge de Kàtmandu es van parar a les 11.52 hores del 25 d’abril. Una hora i un dia que continuara­n marcant el Nepal durant dècades. Tot i això, un minut abans del terratrèmo­l, la república de l’Himàlaia distava molt de ser una harmònica shambhala. El Nepal era i és un dels països més pobres i més mal comunicats d’Àsia. Un país fragmentat en diversos sentits, on la bretxa entre castes dominants i castes –i ètnies– subalterne­s s’eixampla, sense que una dècada de guerra civil (1996-2006) hagi servit d’escarment.

Als polítics nepalesos se’ls està podrint la pau entre les mans i els seus hipotètics dividends han quedat sepultats sota la runa. Cal veure si l’onada expansiva provocarà nous ensorramen­ts polítics o si l’ajuda internacio­nal apuntalarà un govern poc representa­tiu de la pluralitat i que ha tornat a demostrar la seva paràlisi.

Demà farà un mes del gran cataclisme, i la tasca a fer és descomunal. Hi ha un milió de persones sense sostre i pobles sencers hauran de ser ressituats abans que comencin les pluges –en qüestió de setmanes– i, consegüent­ment, els corriments. Només al districte de Gorkha, un dels més afectats, es proposa l’abandoname­nt de vint-i-dos pobles i la reconstruc­ció de les 2.314 cases en llocs més segurs. I a Kàtmandu i voltants, 1.500 edificis han de ser demolits immediatam­ent perquè amenacen ruïna.

El pitjor de la condició humana també aflora. El Govern ha hagut de prohibir la inscripció de nous orfenats, després de detectar que 45 nens que ni tan sols eren orfes eren portats a la vall de Kàtmandu –on ja hi ha 560 orfenats registrats– com a hams de la solidarita­t internacio­nal o per a ulterior tràfic. Una finestra a l’esperança és que diumenge vinent reobriran les escoles.

D’altra banda, segons una organitzac­ió budista, dos-cents monjos han mort a causa de l’enderrocam­ent d’un miler de monestirs.

Les esquerdes polítiques agreugen la sensació de desemparam­ent. Cal recordar que fa tot just nou anys la rebel·lió maoista dominava el 80% del país. Els acords de pau, afavorits per l’Índia, establien una república democràtic­a, laica i federal. Tot i això, fa set anys que ses senyories –que, segons van mostrar les cà- meres de l’Assemblea Constituen­t durant la tremolor, poden ser molt ràpides quan l’ocasió ho requereix– no aconseguei­xen consensuar una constituci­ó. El punt en discòrdia és, sobretot, la reorganitz­ació federal del país, que hauria de beneficiar les poblacions natives mongoloide­s (janaja- tis) i els nepalesos de les planes o madhesis, molts d’origen indi recent. Altres col·lectius tradiciona­lment exclosos, com les castes baixes o els musulmans, veuen menys avantatges en la federalitz­ació.

Que el primer ministre, Sushil Koirala, sigui cosí de tres anteri- ors primers ministres, dóna idea de les inèrcies, encara que el càrrec simbòlic de president l’ocupi un madhesi, Ram Baran Yadav. Tots són o han estat dirigents del proindi Partit del Congrés del Nepal.

Dues setmanes abans del sisme, l’oposició maoista va tornar a paralitzar el país amb una vaga general, en protesta pels plans del Govern d’aprovar per majoria, i no per consens, els articles relatius a la federalitz­ació. Maoistes i madhesis volen que es faci segons unitats etnicoling­üístiques, com a l’Índia. Mentre que l’elit vol partir el país en franges purament administra­tives de nord a sud en què ells continuari­en sent l’agulla de la balança.

Des del segle XVIII, les dues castes altes hindús –originàrie­s de l’Índia– que dominen Kàtmandu han intentat unificar aquesta col·lecció de valls a la seva imatge i semblança. Ells copen el 80% dels càrrecs públics i les profession­s liberals, de manera que un metge, un funcionari, un militar o un empleat d’oenagé acostuma a tenir els

 ??  ?? Habitants del poble nepalès de Khanigaun, arrasat pel sisme, agraint l’ajuda que els porten helicòpter­s de l’exèrcit indi
Habitants del poble nepalès de Khanigaun, arrasat pel sisme, agraint l’ajuda que els porten helicòpter­s de l’exèrcit indi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain