La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fracassa l’intent del 15-M d’ocupar la Puerta del Sol

La policia impedeix totes les accions de protesta a Madrid

- MADRID Redacció

La concentrac­ió convocada pel moviment de protesta 15-M a la Puerta del Sol de Madrid, prohibida per la Junta Electoral perquè coincidia amb la jornada de reflexió de les eleccions de diumenge, va fracassar i no va tenir el seguiment que els organitzad­ors esperaven. Moviment 15-M havia cridat la ciutadania a ocupar ahir a les vuit de la vespre el centre de Madrid, però l’ampli desplegame­nt policial va impedir qualsevol intent de manifestac­ió. La policia va efectuar identifica­cions a qualsevol grup que pretengués concentrar-se a la Puerta del Sol mentre instaven la gent que “circulessi­n”. La presència de la Policia Nacional va ser notable, amb fins a catorze furgons desplegats.

Davant la impossibil­itat de qualsevol conat de reunió, els organitzad­ors van desistir tant de la idea de celebrar una assemblea com pretenien com de realitzar, com havien anunciat a través d’un comunicat, una “roda d’emmordassa­des” en moviment, amb la intenció d’acordonar la policia, i inspi- rant-se en l’acció que les Àvies de la Plaza de Mayo van realitzar a l’Argentina el 1976 per protestar contra la dictadura militar. Els pocs ciutadans congregats, amb prou feines un centenar, van cridar con-

Els pocs assistents van cridar consignes com “La veu del poble no és il·legal” o “Ja n’hi ha prou d’Estat policial”

signes com “La veu del poble no és il·legal”, “Ja n’hi ha prou d’Estat policial”, “Llibertat d’expressió i de manifestac­ió” o “Volem que se’n vagin d’una puta vegada” mentre recorrien la plaça una vegada i una altra davant l’atenta i estreta vigilància dels cossos policials.

Els manifestan­ts van cridar l’atenció de nombrosos turistes i curiosos que s’acostaven a observar què passava a la Puerta del Sol, on es van congregar un gran nombre de periodiste­s i reporters gràfics.

Aquesta fallida acció de protesta d’ahir va estar precedida per una altra mobilitzac­ió frustrada durant la mitjanit de divendres. Els organitzad­ors havien tornat a convocar una cita per a aquest divendres a la nit, coincidint així amb l’inici de la jornada de reflexió prèvia a l’obertura de les urnes de les eleccions d’aquest 24 de maig.

Així, cap a un centenar de persones es van concentrar la mitjanit de divendres per fer un “crit mut”, responent a la convocatòr­ia del Moviment 15-M que havia convocat a través de les xarxes socials coincidint amb la jornada de reflexió. La policia ja estava apostada dues hores abans i una cinquanten­a d’agents de la Policia Nacional van identifica­r alguns dels assistents.

Les manifestac­ions d’ahir i abans-d’ahir van quedar molt lluny de l’objectiu d’anteriors concentrac­ions del 15-M de rememorar la protesta que desenes de milers de persones van protagonit­zar a la Puerta del Sol la mitjanit del 20 de maig del 2011, dos dies abans de les anteriors eleccions municipals i autonòmiqu­es.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? El desplegame­nt policial va impedir la manifestac­ió promoguda pel moviment del 15-M
EMILIA GUTIÉRREZ El desplegame­nt policial va impedir la manifestac­ió promoguda pel moviment del 15-M

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain