La Vanguardia (Català-1ª edició)

El negoci de la desconfian­ça

-

Fa mig any que surten junts. Un dia, ell consulta el seu Facebook des del mòbil d’ella i s’oblida de tancar la sessió. Ella espia el Facebook d’ell durant tres setmanes, sense dir-l’hi. Veu el que explica als seus pares i amics sobre ella, sap amb qui queda i quan. És tan perversa que, si ell xateja amb una noia, li envia un missatge en aquell moment per recordar-li que l’estima, i estudia la seva reacció.

S’han aficionat a les emoticones. Ella, que es dedica al món de les lletres i està acostumada a controlar-ho tot mitjançant el text escrit, odiava les emoticones. Odiava que el seu mòbil s’omplís de mans aplaudint i sevillanes. Li va molestar que la paraula en anglès més popular del 2014 no fos una paraula, sinó un cor fet amb dues tecles: el signe de “menor que” i un 3. Ell, que és menor que ella, la va convèncer que les emoticones equivalen a la comunicaci­ó no verbal, i li donen to als missatges: fer l’ullet, un somriure, treure la llengua, un petó. Eviten malentesos. A més, segons un estudi realitzat per Singles in America, aquells que fan servir emoticones Ella no es pot creure que l’estimi i la respecti de debò; segur que hi ha trampa tenen més relacions sexuals. Però bé, ella prefereix no pensar-hi; les mares tendeixen a utilitzar moltes emoticones.

Ella creu que, de la mateixa manera que hi ha exercicis de comprensió lectora per a nens, hi hauria d’existir alguna mena de Freud que, en comptes de somnis, interpreté­s watsaps. Després d’aquell curtmetrat­ge lúcid de Paco Caballero titulat Doble Check, en el qual una parella discuteix perquè el noi li retreu a la noia que no contestés un missatge que sap que va rebre, el llenguatge dels avisos segueix evoluciona­nt. El doble check blau és la prova que l’altre, a més de rebre’l, ha llegit el text.

De vegades ella rep un missatge, però fa veure que no l’ha vist. Després el mira i deixa aquell inquietant doble check blau sense contestar. Com si fos una nòvia antiga, es fa esperar. Fa parar boig els seus pretendent­s de torn, consumits per la impaciènci­a. Al final és tot tan estratègic i tan postís, tan fàcil de manipular, que ella no se’n refia, de les capacitats que venen els sistemes de comunicaci­ó. El que provoquen és pur recel, perquè la confiança es troba a l’educació, i no a la tecnologia ni als geolocalit­zadors. Creen noves insegureta­ts per introduir així nous productes de control aparent. I com que és impossible controlar-ho tot, generen una ansietat global.

Fa tres setmanes que espia el Facebook del seu xicot. En tot aquest temps, ell no ha fet res reprovable; parla bé d’ella a pares i amics, queda amb qui li diu que queda, no menteix. I no obstant això, ella sospita que el que passa és que ell recorda haver-se deixat obert el Facebook al seu mòbil. Ella no es pot creure que l’estimi i la respecti de debò. Segur que hi ha trampa. Es diu que aquest comportame­nt exemplar només pot respondre a una representa­ció per enganyar-la.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain