La Vanguardia (Català-1ª edició)

El clàssic del dia de reflexió

La fotografia de candidats a l’alcaldia de Barcelona, una tradició amb gairebé un quart de segle de vida

-

Xavier Trias i Alberto Fernández són els candidats més acostumats a posar per a Pedro Madueño a la tradiciona­l foto electoral que, en el cas de les municipals a Barcelona, ha arribat ja a la seva setena edició. Els alcaldable­s de CiU i del PP es van sotmetre ahir a l’escenari del teatre Tívoli a la seva quarta sessió fotogràfic­a i van complir amb aquest clàssic de la jornada de la reflexió que va arrencar fa gairebé un quart de segle a l’antiga redacció de La Vanguardia al carrer Pelai, on es van reunir l’alcalde socialista, Pasqual Maragall, i els caps de llista de CiU (Josep Maria Cullell), PP (Enrique Lacalle) i Iniciativa (Lali Vintró).

Trias i Fernández es van es- trenar en aquest ritual un 24 de maig del 2003, quan Madueño va tenir la idea de portar els aspirants a l’alcaldia fins a la planta 22 d’una torre Agbar encara en construcci­ó, sense la pell multicolor que caracterit­za l’obús de Jean Nouvel. Des d’aleshores, els candidats de CiU i PP no han faltat mai a la cita, que aquest any ha comptat amb cinc debutants. De la imatge de fa quatre anys, també al teatre Tívoli, han desaparegu­t el socialista Jordi Hereu, el republicà Jordi Porta- bella i el fins ara cap de files d’ICV, Ricard Gomà. Mai tants nous actors havien entrat de cop en escena com en aquesta fotografia cada vegada més co- ral, reflex de la diversitat política que pot caracterit­zar l’Ajuntament de Barcelona si es compleixen els pronòstics, i fins a set candidatur­es superen avui el 5% dels vots que obre les portes del Consistori.

La foto de candidats a les eleccions municipals no va sortir de la seu de La Vanguardia fins al 12 de juny del 1999. L’ocasió ho mereixia. Cinc anys abans Barcelona havia assistit a l’esfereïdor incendi del Liceu. A falta de quatre mesos per a la reinaugu- ració oficial, els alcaldable­s van pujar a l’escenari del temple operístic barceloní per donar el do de pit en vigílies d’unes eleccions en les quals ja no hi era Pasqual Maragall, que dos anys abans havia cedit la batuta de l’Ajuntament a Joan Clos.

Sens dubte una de les fotografie­s de portada més recordades és la que, un 26 de maig del 2007, va reunir els candidats de llavors a la platja del Bogatell, davant la sorpresa mirada dels banyistes. Com si estigués intuint una victòria que després ratificari­a a les urnes, un jovial Jordi Hereu es catapulta en un espectacul­ar salt que contrasta amb l’aspecte un pèl cohibit de Xavier Trias. El candidat de Convergènc­ia i Unió semblava convençut que hauria d’esperar la seva tercera oportunita­t, en les eleccions del 2011, per assolir el cim.

Trias i Fernández són els més veterans: aquesta és la quarta aparició seva a la foto de ‘La Vanguardia’

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain