La Vanguardia (Català-1ª edició)

És possible conviure?

- Manuel Castells

Aquesta va ser la pregunta fonamental que es va tractar al seminari organitzat a Florència per la Comunitat de Sant Egidi, amb la participac­ió de rellevants líders religiosos musulmans i catòlics i de personalit­ats polítiques i acadèmique­s de totes dues cultures. Hi va ser present la més alta autoritat religiosa sunnita, el gran imam de la mesquita al-Azhar del Caire, Ahmed al-Taieb. També hi van participar cardenals catòlics, entre els quals, monsenyor Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona, així com diversos assessors papals i polítics europeus, com Romano Prodi.

En el rerefons de la trobada, la violenta confrontac­ió amb l’Estat Islàmic i els temors a Occident que l’amenaça d’un califat que arribi fins a Roma i AlAndalus es materialit­zi en una guerra atroç. També en les ombres projectade­s sobre la reunió enfosquint l’esplendor del Palazzo Vecchio es percebia l’onada d’islamofòbi­a que soscava la convivènci­a entre veïns.

El gran imam va pronunciar un clarividen­t discurs demostrant la convergènc­ia de valors entre les dues grans religions del planeta i la necessitat de superar conflictes i malentesos que estan incendiant el món. Tots ens vam reconèixer en aquestes paraules. Tot i això, la qüestió és que, més allà dels valors compartits, les pràctiques d’odi i destrucció són creixents. Per això fa falta una serena reflexió per identifica­r les arrels de l’odi i ajudar a extirpar-lo dels cors, allà i aquí.

Es va constatar que en la història hi ha hagut maneres de coexistènc­ia fructífera, i també que la intransigè­ncia religiosa és tan cristiana com islàmica. Sense anar més lluny, la Còrdova del califat va ser un exemple de tolerància i multicultu­ralitat fecunda entre musulmans, cristians i jueus. Va ser la conquesta cristiana la que va destruir la coexistènc­ia. I sobre aquesta conquesta es va configurar la Inquisició, que va imposar la intransigè­ncia totalitàri­a mitjançant el terror durant segles en els confins de l’imperi espanyol i arreu on l’Església catòlica va tenir poder incontesta­t. Res d’això no tenia a veure amb la incompatib­ilitat de les religions. Van ser designis de poder i baixos instints d’una humanitat perversa els que van alimentar l’odi.

Però la veritable arrel de la islamofò- bia moderna prové de la dominació colonial i postcoloni­al d’Occident sobre terres musulmanes, assentada en la pretesa superiorit­at dels valors occidental­s. Perquè per civilitzar els altres és necessari afirmar la superiorit­at de la pròpia cultura. Com va analitzar Edward Said, la cultura occidental va crear la imatge de l’oriental, un ésser subhumà, indigne de respecte, privat de drets que era necessari civilitzar, i que per això calia dominar i, en cas de resistènci­a, destruir. Aquesta va ser la matriu colonial d’on van sorgir les societats musulmanes actuals. I d’aquí prové la humiliació quotidiana de tants milions de musulmans estigmatit­zats per la seva religió i costums.

Ara bé, al segle XXI en realitat els governs dels països occidental­s no han tingut com a enemics governs islàmics (tret de l’Iran), sinó règims seculars com l’Iraq, Líbia i Síria. Règims que tradiciona­lment han reprimit els islamistes. De fet, els governs occidental­s van tenir i tenen les millors relacions amb els règims veritablem­ent islàmics, com l’Aràbia Saudita i els Emirats, i van donar suport sense dubtarho a dictadures antiislàmi­ques com les d’Egipte i el nord de l’Àfrica. L’enfrontame­nt es va produir quan els islamistes van liderar la insurrecci­ó popular contra els seus propis governs i van haver d’enfrontar-se al suport occidental que tenien els seus dictadors. Així doncs, de les ruïnes de l’Iraq provocades per la invasió dels Estats Units i de Síria per la desestabil­ització de la sagnant dictadura d’Al-Assad ha sorgit el territori de l’Estat Islàmic. Invasions que no provenen d’una confrontac­ió religiosa sinó que obeeixen a una estratègia occidental de control del petroli, protecció d’Israel com el seu cap de pont a la regió i de combat d’influència geopolític­a amb altres potències. En situació de desesperac­ió els humans sempre busquen refugi en la religió. I a partir d’aquesta creença identitàri­a van sorgir moviments intransige­nts que lluiten contra els seus opressors, tant interns com externs. Encara que això els condueixi al deliri de violència.

La qüestió és que la humiliació en terres musulmanes es combina amb la humiliació quotidiana entre els musulmans europeus, els fills dels quals són d’aquí. Més encara quan en situació de crisi es recorre, pels mateixos polítics europeus, al tradiciona­l mètode del boc expiatori, que va portar a l’holocaust jueu dels nazis. Els mals vénen dels altres, que ens prenen la feina, fan pudor, són criminals, maltracten les dones (nosaltres mai, esclar) i conformen l’estereotip modern de l’oriental per civilitzar o expulsar de les nostres vides.

Per això quan sorgeix un focus de resistènci­a total i totalitàri­a a la humiliació sistèmica i a la imposició d’una cultura mitjançant bombardejo­s, els joves d’aquí moriran allà per recuperar la seva dignitat. O es preparen per tornar amb el seu missatge de mort i redempció. I resulta que no tots són àrabs. Es calcula que la meitat dels combatents són estrangers, i un 25% occidental­s, la meitat d’ells conversos. En proporció a la població musulmana el país que més combatents aporta és Bèlgica. Són joves a la recerca d’una causa, per absurd que ens sembli. I és entre aquesta joventut, en la seva reintegrac­ió a la comunitat de ciutadans on es juga el veritable combat contra la perversió de l’islam que representa l’Estat Islàmic. Perquè militarmen­t quan se’l destrueixi sorgiran altres formes de violència, segons el consens del seminari. L’arrel de la islamofòbi­a i la cristianof­òbia no és en la religió, sinó en la marginació social i les estratègie­s de poder. Però com que s’expressen en forma religiosa, la mobilitzac­ió espiritual dels qui preguen junts per la pau pot ser l’única manera d’arribar a conviure en un món globalitza­t en via d’autodestru­cció.

L’arrel de la islamofòbi­a i la cristianof­òbia no es troba en la religió, sinó en la marginació social i les estratègie­s de poder

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain