La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jazz de luxe per a la majoria

Chick Corea, Neneh Cherry, Maria Schneider i Chucho Valdés s’incorporen al cartell del Voll-Damm Festival de Jazz

- ESTEBAN LINÉS Barcelona

J a se sabia que la pianista i cantant canadenca Diana Krall inaugurarà la 47 edició del Voll-Damm Festival Internacio­nal de Jazz de Barcelona –un deute pendent després de la cancel·lació en l’anterior edició per raons de força major–, però ahir es van conèixer altres noms llustrosos, que donaran vida al cartell d’aquest any, entre els quals es troben artistes com Chick Corea, Neneh Cherry, Chucho Valdés, Richard Galliano, Paquito D’Rivera, Ambrose Akinmusire, Maria Schneider, Gonzalo Rubalcaba o Concha Buika. Després d’aquesta presentaci­ó, encara queda per fer públic el 30 per cent de la programaci­ó, que s’anirà revelant progressiv­ament.

Entre l’ampli ventall de músics i músiques que va detallar ahir en una trobada amb els mitjans el director artístic Joan Anton Cararach, és obligada la presència del padrí del festival des del 2014, el pianista Chucho Valdés, tornarà amb dues propostes pròpies: l’estrena de l’espectacle En familia, en el qual convida el grup dels seus dos fills petita –la pianista Leyanis i el bateria Jessie– a tocar amb ell, i un piano sol, que ell mateix considera “el format per excel·lència per a qualsevol pianista”. A més, Valdés serà el convidat especial d’un altre concert de gran volada el 21 de novembre, encara sense concretar, segons va explicar el director del festival, Tito Ramoneda. A més, el músic caribeny oferirà una classe magistral en el Conservato­ri del Liceu.

L’Auditori continuarà sent un dels eixos del festival, va destacar Ramoneda, ja que acollirà deu concerts. Per la seva sala principal passaran noms com Chick Corea (22 d’octubre); l’orquestra dirigida per Maria Schneider, que presentarà el seu últim disc, The Thompson fields (12 de novembre) i sobre el qual Cararach es va desfer en entregades lloances, i el quartet Volcán de Gonzalo Rubalcaba (24 de novembre). Les sales de cambra de l’auditori barceloní acolliran els concerts del Danish Trío del pianista italià Stefano Bollani, el Mbókò Quartet del joveníssim pianista cubà David Virelles (que segons Cararach és un autèntic fora de sèrie); el duo Béla Fleck & Abigail Washburn, el guitarrist­a Marc Ribot i els seus Young Philadelph­ians (que acaba de passar pel Primavera Sound), el també guitarrist­a Kurt Rosenwinke­l, en format solo, o el saxo Mark Turner amb l’Orquestra Jazz de Matosinhos.

Si en alguna cosa van insistir els dos responsabl­es va ser en la consolidad­a importànci­a del Conservato­ri del Liceu com un dels centres neuràlgics del Voll-Damm Festival, on es combinaran les actuacions, com les dels Children Of The Light, la jove i extraordin­ària saxofonist­a Melissa Aldana i Giovanni Guidi, en un doble concert, el trompetist­a Ambrose Akinmusire, el bateria Antonio Sánchez, autor de la banda sonora de l’oscaritzad­a Birdland, i el nou projecte encapçalat per Josemi Carmona i Javier Colina. En la programaci­ó no faltaran propostes locals com la de la cantant Celeste Alías i el concert del trio del pianista menorquí Marc Mezquida amb el saxofonist­a Bill McHenry com a convidat especial. El Conservato­ri també acollirà un destacat calendari de classes magistrals ofertes per John

ASSEQUIBLE

Es posen a la venda cinc tipus d’abonaments que abarateixe­n el preu dels concerts PROTAGONIS­ME

El Conservato­ri del Liceu, amb concerts i classes magistrals, es consolida com a eix

Patitucci, Brian Blade, Danilo Pérez, Uri Caine, Béla Fleck, Kurt Rosenwinke­l, Maria Schneider, l’ubic Chucho Valdés o el quartet Volcán.

El Palau de la Música, per la seva part, oferirà els concerts de Buika i l’estrena barcelonin­a del Cape Cod Concerto de Paquito D’Rivera, convidat especial de l’Orquestra Simfònica del Vallès (21 de novembre). Entre la programaci­ó acollida per la la sala Barts brillarà amb llum pròpia la inclassifi­cable Neneh Cherry, que estarà acompanyad­a de RocketNumb­erOne (25 de novembre).

Després del gran èxit que van viure dos tipus d’abonaments (amb vendes esgotades), que permetien anar a un bon nombre de concerts amb localitats de primera categoria i preus molt ajustats, gairebé sempre per sota de 15 euros l’entrada, en aquesta edició es presentara­n cinc modalitats. Totes elles així com les entrades per a tots els concerts fets públics ahir, ja estan a la venda.

 ?? PETER VAN BREUKELEN / GETTY ?? Chick Corea, en un concert a Rotterdam fa dos anys
PETER VAN BREUKELEN / GETTY Chick Corea, en un concert a Rotterdam fa dos anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain