La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rossi juga brut.

Rossi fa caure Márquez amb una acció antiesport­iva i rep el càstig de sortir últim a Xest quan es juga el títol

- TONI LÓPEZ JORDÀ Barcelona

El duel Rossi-Márquez va acabar ahir a Malàisia quan l’italià va empènyer el català –moment que recull la imatge– amb la cama i el va fer caure. El títol de MotoGP es decidirà a Xest entre Rossi i Lorenzo.

El mite va embrutar la seva llegenda. La debilitat va ser més forta que la seva grandesa com a pilot i es va endinsar perillosam­ent en el costat obscur, el de la mesquinesa i el joc brut. Valentino Rossi l’hi tenia votada a Marc Márquez, després d’arremetre dijous contra el català amb duresa verbal, acusant-lo de jugar amb ell i d’ajudar Jorge Lorenzo a Austràlia. Ahir, en el fragor de la batalla, va passar a les mans. En una acció antiesport­iva, l’italià va fer caure Marc cansat que li oposés resistènci­a, que li demostrés ser més dur que ell. Rossi va arraconar Marc a l’exterior del revolt i li va deixar anar una coça. Márquez se’n va anar a terra. I Rossi va tacar el seu nom. I es va complicar moltíssim el seu 10è títol mundial.

La direcció de cursa va actuar amb rapidesa i va acabar d’eclipsar el triomf de Dani Pedrosa. Les explicacio­ns de Rossi als jutges devien fer efecte: el van sancionar amb tres punts al carnet de pilot, la qual cosa implica que sortirà des del fons de la graella a Xest, en la cursa que decideix el títol. Un càstig per “pilotatge irresponsa­ble causant un perill a un altre competidor”, ja que “es va obrir deliberada­ment en el revolt 14 per forçar un altre pilot [Márquez] a sortir de la traçada, amb la qual cosa li va causar la caiguda”. Una descripció tan impecable com asèptica.

En la pista, la maniobra no hauria pogut ser més lletja, sorprenent i inapropiad­a per a un pilot de la categoria de Rossi. Una mostra inequívoca que el Dottore va perdre els papers. I que Marc –jugant sempre net– el va treure de polleguera.

La jugada de la polèmica va passar en la setena volta de les 20 de la cursa. En aquell moment, Pedrosa i Lorenzo, amb més bon ritme, ja havien emprès la fuga i anaven 3,3 segons per davant de Rossi i Márquez, tercer i quart. El català i l’italià s’havien trobat en el tercer gir, després que Lorenzo superés Marc. En el quart, el 93 i el 46 van iniciar el seu ball particular.

Com a Austràlia, el duel va començar sent una delícia de passades i repassades, d’avançament­s al límit, de valentia, de veure qui podia més. Es van avançar 11 vegades en tres girs. En la vuitena maniobra de Rossi sobre Marc, el Dottore va aixecar la mà, advertint-lo que ja n’hi havia prou.

Però no. Márquez hi va insistir, li va recuperar la posició dos cops més. Fins que Rossi es va atipar del joc i va preparar la seva medecina. Va esperar al revolt 14, molt obert a la dreta, i quan va tenir Marc en paral·lel el va arraconar cap a l’exterior, traient-lo de la traçada, li va allargar la cama esquerra i el va impactar. I es va desencaden­ar la polèmica.

“Això no és un incident de cursa...”, es queixava Marc, molt molest. “M’ha avançat, m’ha mirat dues vegades i ha posat la moto recta, després em va clavar una puntada de peu que em va bloquejar el fre davanter i em va fer caure”, explica- va, incrèdul amb el que havia viscut. “No havíem tingut cap contacte, estàvem lluitant de manera neta. Aquí ens hi juguem la vida, no sé com pot pensar a treure un pilot amb la cama. No havia viscut mai una cosa així en aquests anys”.

La versió de Rossi és que no va voler “fer caure en Marc, només fer-li perdre temps allargant la traçada perquè estava jugant brut” i només pilotava “per crear-me problemes”. La seva visió de l’acció antiesport­iva era peculiar: “M’he trobat amb ell i ens hem donat un toc.

“Estàvem lluitant de manera neta... No sé com pot pensar a treure un rival amb la cama”

Ell m’ha tocat la cama amb l’avantbraç i a mi el peu m’ha sortit de l’estrep; llavors Márquez ja havia caigut”. L’italià, a més, se sentia ofès: “No és justa la sanció, em sega les cames. Márquez guanya. M’ha fet perdre el Mundial”. Pròxim capítol, i últim: Xest, 8 de novembre, amb Lorenzo a 7 punts, i Rossi sortint l’últim. Cremarà València.

 ?? . ??
.
 ??  ?? FONT: Movistar+
LA VANGUARDIA
FONT: Movistar+ LA VANGUARDIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain