La Vanguardia (Català-1ª edició)

El canvi es resisteix i Guatemala opta entre una ex-primera dama i un humorista

- ELISABET SABARTÉS Mèxic. Correspons­al

El moviment d’indignació que va posar fi al mandat del president guatemalen­c Otto Pérez Molina no ha pogut evitar que el sistema tradiciona­l de partits s’apropiés del procés electoral en marxa per designar el successor. Els ciutadans descontent­s no han aconseguit articular cap opció per portar a les urnes i assisteixe­n, potser amb indignació renovada, a la batalla pel poder que lliuren un excomedian­t i una ex-primera dama.

Perquè aquesta era la disjuntiva que els 7,8 milions d’electors cridats a votar en segona volta havien de resoldre ahir a Guatemala. O elegien l’humorista i telepredic­ador evangèlic Jimmy Morales, de 46 anys i favorit a les enquestes malgrat la seva nul·la experiènci­a política, o es quedaven amb Sandra Torres, de 60 anys i exesposa del president Álvaro Colom, que va governar el país entre el 2008 i el 2011.

Cap dels dos candidats no representa el sentiment de des-

El guanyador dels comicis, amb avantatge per Morales, governarà un país dominat pel frau i la corrupció

contentame­nt profund que el mes de setembre passat va inundar els carrers del país de milers de ciutadans farts de la corrupció política i va acabar amb la carrera de Pérez Molina. No ho fa Morales, encara que esgrimei- xi un missatge d’antipolíti­ca, perquè és l’home dels militars i les esglésies pentecosta­ls, a més de defensar actituds ultraconse­rvadores en assumptes d’interès social, com ara l’avortament o el matrimoni homosexual. Però tampoc ho fa Sandra Torres, malgrat que es defineix com a socialdemò­crata, per les seves aliances d’interès amb personatge­s de la dreta tradiciona­l.

En tot cas, qui s’alci amb la victòria i assumeixi el poder el 14 de gener vinent –les enquestes atorguen a Morales una intenció de vot propera al 60%– haurà de lluitar amb un país enfonsat en la corrupció, el frau fiscal i la desigualta­t. Els analistes li auguren temps difícils: haurà de resoldre problemes que corren pressa, com ara la fallida en les finances públiques, però també construir un relat de credibilit­at

davant la variada aliança conjuntura­l de sectors socials que va impulsar les protestes.

La completa inexperièn­cia del favorit Morales, candidat del Frente de Convergenc­ia Nacional/Movimiento Nación (FCNNación), presenta molts dubtes sobre la seva capacitat de gestió, però els vincles que l’uneixen als sectors més rancis de l’exèrcit, obren més interrogan­ts sobre la seva voluntat política per combatre la rampant corrupció que mina les institucio­ns de l’estat.

La xarxa d’espoli ha estat tradiciona­lment controlada pels uniformats, com ho era l’expresiden­t i exgeneral Pérez Molina, cap d’una trama que defraudava les arques públiques des del sistema nacional de duanes. Avui està rere les reixes, al costat de la vicepresid­enta Roxana Baldetti, en espera de judici.

Els indignats guatemalen­cs donaran el benefici del dubte al candidat que guanyi, però si no respon a les seves demandes bé podrien tornar a encendre els carrers i fer-lo caure. Ja ho van fer una vegada.

 ?? SAUL MARTINEZ / BLOOMBERG ?? Una votant prepara la seva papereta a Sumpango
SAUL MARTINEZ / BLOOMBERG Una votant prepara la seva papereta a Sumpango

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain