La Vanguardia (Català-1ª edició)

Swaggers i youtubers

- Enric Sierra

ABarcelona des de fa un parell d’anys s’observa un fenomen que ara ha sortit a la palestra per la deriva violenta que ha pres. Es tracta dels grups d’adolescent­s anomenats swaggers que es passegen pels centres comercials amb l’objectiu d’agafar wifi de franc per als smartphone­s i, de passada, per relacionar-se sense haver de gastar diners. L’entorn de la botiga Apple de la plaça de Catalunya, els locals de McDonald’s i Starbucks i, des de fa poc, el centre comercial La Maquinista són alguns dels seus punts de trobada preferits de la ciutat, on arriben vestits com el cantant Justin Bieber i busquen ser popus (populars) com els seus ídols de la música.

Les reunions són nombroses, ja que s’han comptat més de 250 persones en una sola trobada. Mòbil en mà, es dediquen a penjar fotos, selfies i vídeos als seus perfils de les xarxes socials per cridar l’atenció i obtenir la quantitat més gran dels cobejats m’agrada. Com que la competènci­a per aconseguir clics és numèricame­nt elevada, tendeixen a ser cada vegada més originals. Aquesta m’agradamani­a ha portat alguns d’aquests grups a convocar cites per barallar-se, ja sigui entre ells o amb una víctima innocent que passi per allà. Les baralles són tant de nois com de noies, encara que aquestes últimes són les que més audiència generen. Les baralles es graven en vídeo i es pengen a la xarxa per a més glòria social dels protagonis­tes. La versió violenta de les reunions dels swaggers ha posat en alerta els serveis de seguretat privada de La Maquinista, que són testimonis d’aquesta moderna activitat juvenil. Mentrestan­t, els Mossos d’Esquadra observen i, oficialmen­t, diuen que es limiten a controlar l’aforament del centre comercial.

La popularita­t s’ha convertit en un factor clau per a aquests joves, que la valoren tant com un bon expedient acadèmic al currículum i, a més a més, saben que en poden treure rendiment econòmic. Els seus ídols guanyen milions gràcies al fet que són molt popus. L’última prova d’això són els youtubers que ja apareixen a la llista Forbes de milionaris del món. El principal és el suec Felix Arvid Ulf,

PewDiePie, que guanya 12 milions de dòlars a l’any gràcies als seus 40 milions de seguidors del seu canal a YouTube. A Espanya hi ha un bon nombre de youtubers que obtenen beneficis rellevants dels seus canals. Rubén Doblas, àlies el Rubi

us, és el rei, amb uns ingressos estimats de més de 30.000 euros mensuals.

A petita escala, la popularita­t a la xarxa també dóna diners i avantatges. Els locals de lleure com les discoteque­s han trobat un filó en els swaggers més popus. Capten els joves que tenen més seguidors a les xarxes socials perquè facin publicitat dels seus establimen­ts i de les seves festes. A canvi, els paguen una petita quantitat de diners, els ofereixen entrades de franc i tenen el reconeixem­ent de ser una espècie de relacions públiques virtuals. Qui no corre, vola.

Les cites juvenils en comerços per agafar wifi gratis han derivat en baralles que es graven per a la xarxa social

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain