La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sí, es pot

- JORGE DE PERSIA

Temporada OBC Solista: Kristian Bezuidenho­ut, piano Director: Jan Willem de Vriend Lloc i data: L’Auditori (23 a 25 /X/2015)

Possibleme­nt aquest cap de setmana tenim un dels concerts de l’OBC més estimulant­s del que va d’any, i potser més. Bona coincidènc­ia d’astres: un repertori dels molt compromeso­s per a l’orquestra, que se solen saldar amb versions anodines de directors que no saben què dir; un solista de privilegi que es projecta amb naturalita­t –i segurament molt de respecte– des del seu petit fortepiano en el qual fa meravelles mozartiane­s al gran piano de cua de l’enorme sala de l’Auditori; un director amb experiènci­a en aquests repertoris, de la gran escola holandesa de la nova interpreta­ció que ha assu- mit una responsabi­litat amb l’OBC, i per fi uns integrants de l’orquestra que –si bé queda molt per fer en l’homogeneït­at de violins primers– ha assumit la feina setmanal amb el respecte i considerac­ió més grans i donant molt de si.

Petit gran detall, els solistes de trompa van tocar amb la trompa natural, que difereix de l’actual en què no té pistons, i que disposa d’unes possibilit­ats més reduïdes exigint més complexita­t i destresa, encara que guanya en bellesa de color i calidesa. Bravo. I el ja valorat resultat ens parla que és possible amb el que tenim, amb profundita­t en la feina, amb un director que sap el que vol i com fer-ho, i que a més de fer-ho bé arriba a l’espectador una gran quantitat de música. L’Obertura d’Els casaments de Fígaro de Mozart va mostrar cuidades inflexions i articulaci­ó als violins, detalls i matisos que són l’essència d’aquestes músiques del classicism­e, com el diferent tractament d’un mateix acord reiterat que organitza la frase, com el somriure que es desprèn de l’amplitud del tema. El Concert per a piano en mi bemoll major (KV 271) de Mozart –a més de disposar d’un solista espectacul­ar en el sensible, en el contacte amb el teclat, de so suau però fortament expressiu, amb unes cadències estilístic­ament impecables i que fins i tot matisava en els trinats– va coincidir en el caràcter, a la medul·la expressiva, en un andantino ple de color ombrívol, operístic sens dubte, i un moviment final ple de força.

Força també i expressió, com si hi hagués personatge­s en escena només representa­ts pels instrument­s, en la impecable versió de la Simfonia núm. 103 de Haydn, coincident en tonalitat amb el concert de Mozart i per tant en les seves qualitats, que van ser bé compreses i expressade­s per director i orquestra, incloent detalls de l’art de la variació encara vigent en temps de Haydn i mostrant els primers esclats solistes de les fustes. Per això dic que és possible una feina ben feta, que és fonament de tot. I ho hem de reconèixer.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain