La Vanguardia (Català-1ª edició)

Poble i llei

- Fernando Ónega

El drama o la realitat d’aquest temps d’Espanya es va visualitza­r ahir en dos discursos polítics. Al Parlament de Catalunya, el de la nova presidenta, Carme Forcadell, que va acabar les seves paraules amb un vehement “Visca la República catalana!”. Al palau de la Moncloa, el del veterà president, Mariano Rajoy, que va acusar la Generalita­t de deslleialt­at amb la Constituci­ó i va continuar parlant de complir la llei. En un examen telegràfic i provisiona­l de l’evolució del problema polític “més important d’Espanya”, com el va reconèixer el president, es pot establir que l’independen­tisme continua avançant almenys en les paraules i ahir va fer un pas més en parlar de República catalana en seu institucio­nal. El Govern espanyol continua instal·lat en el mateix que va dir fins ara: cal complir la legalitat.

Amb aquestes preses de posició comença el període electoral en el conjunt d’Espanya. Tot es va dir el mateix dia que es dissolien les Corts i s’iniciava oficialmen­t la cursa cap a les urnes del 20 de desembre. I cal dir-ho, encara que sigui elemental: les posicions són més distants que mai. Les diferèncie­s, si ja semblaven irreconcil­iables, des d’ahir ho són molt més. A efectes catalans, les imatges transmeten la mateixa impressió: la meitat del Parlament aplaudeix dempeus Carme Forcadell, l’altra meitat roman asseguda. La divisió es consolida i té la seva foto. La tensió s’agreuja i té les seves paraules. Els llibres d’història recolliran aquests moments i aquestes expression­s.

Fins aquí, el que s’ha vist i sentit a Barcelona i Madrid. El que està per escriure és el que vindrà després. Pel que s’ha sentit dir al president Rajoy, té a la seva nevera mental “aquestes mesures en què està vostè pensant”. Així li va respondre a un periodista en la seva roda de premsa. Quines poden ser? Òbviament, les previstes a l’article 155 de la Constituci­ó. En quin moment es poden adoptar? Suposo que quan s’acabi el circuit de decisions independen­tistes-recursos unionistes al Constituci­onal i el sobiranism­e respongui amb la desobedièn­cia civil. I després? No ho sé ni ho puc endevinar. Només sé que ahir Forcadell va parlar del poble sobirà i Rajoy va parlar de la llei. Aquest és el conflicte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain