La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rio de Janeiro registra la primera unió estable entre tres dones

El trio vol tenir un fill amb inseminaci­ó artificial i fa testament

- RIO DE JANEIRO

El Brasil va registrar fa uns dies la primera unió estable entre tres dones. El lloc triat per a aquest particular casament ha estat el registre número 15 de Rio de Janeiro. És el segon trio que declara oficialmen­t una relació. En un cas anterior, que es va registrar el 2012 a la regió de São Paulo, un home i dues dones van fer pública la seva relació.

El trio el formen una empresària i una dentista, totes dues de 32 anys, i una gerent administra­tiva, de 34, que viuen juntes des de fa tres anys. L’escriptura que han firmat totes tres estableix una separació de béns i dóna llibertat a cada una per decidir sobre qüestions mèdiques.

El document afegeix que l’empresària té intenció de tenir un

El registre civil admet el segon enllaç entre tres persones, malgrat el buit legal existent

fill mitjançant inseminaci­ó artificial i que el nadó porti els cognoms de les tres dones. Els tres testaments concreten la divisió dels seus béns en cas de mort. Aquests documents podran ser vàlids si la relació deriva en conflictes judicials, ja que no hi ha lleis específiqu­es per al cas, segons ha explicat Fernanda de Freitas Leitao, la notària que va oficialitz­ar la unió.

El fonament jurídic per formalitza­r aquest tipus d’unions és el mateix que el que va establir el Tribunal Suprem Federal quan l’any 2011 va reconèixer legalment els casaments homosexual­s, segons esgrimeix Freitas Leitao.

“Som una família. La nostra unió és fruit de l’amor. Em que- daré embarassad­a, i ens hi estem preparant”, va assenyalar l’empresària al diari O Globo. “La legalitzac­ió és perquè ni el nadó ni cap de nosaltres quedi desemparat. Volem gaudir dels mateixos drets que té tothom, com el permís de maternitat”, va afegir.

“No hi ha un llei efectiva per a aquest trio, com tampoc no n’hi ha per al matrimoni homoafecti­u”, assenyala la notària Fernanda de Freitas, per a qui el Tribunal Suprem va reconèixer les parelles homosexual­s com a mereixedor­es de protecció jurídica. “En el àmbit civil, el que no està vetat, està permès”, agrega. Des de l’any 2000, molt abans que ho fessin els tribunals, Freitas ha reconegut la unió de moltes parelles gais i també va avalar el matrimoni a tres de São Paulo. “Aquesta unió estable permetrà a aquestes dones pledejar amb els mateixos drets que altres casats”, explica Freitas Leitao.

Rodrigo Pereira, president de l’Institut Brasiler del Dret de la Família, va estimar que el trio mereix ser reconegut com a unió poliafecti­va, ja que, a diferència d’altres persones casades però que tenen altres famílies, en aquest cas són persones que viuen sota el mateix sostre.

L’assumpte ha aixecat polèmica. José Fernando Simao, professor de Dret Civil de la Universida­sd de São Paulo, va estimar que en aquesta unió no hi ha “cap” seguretat jurídica. “L’escriptura és nul·la. La família al Brasil és monogàmica. Això hou diu el Codi Civil i el Codi Penal. El document només serveix perquè es reparteixi­n el patrimoni entre si. Per a tercers i per exercir el dret de succession­s de família, no tenen cap dret”, va dir.

Els qui s’oposen a aquesta unió, destaquen que la Constituci­ó estableix que la unió estable només pot ser constituïd­a per dues persones, i que el reconeixem­ent del Tribunal Suprem només es refereix a les unions homosexual­s de dues persones. “En aquest cas, la protecció legal ha de ser la mateixa que té una unió estable; encara que no hi hagi jurisprudè­ncia, perquè això és nou per al dret. No hi ha una veritat única. La família és un element de cultura, té variacions”, afirma Rodrigo Pereira.

 ?? MARIO TAMA / GETTY / ARXIU ?? La Joyce i la Grabrielli, emocionade­s després d’un casament gai celebrat el desembre el 2013
MARIO TAMA / GETTY / ARXIU La Joyce i la Grabrielli, emocionade­s després d’un casament gai celebrat el desembre el 2013

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain