La Vanguardia (Català-1ª edició)

Híbrids audiovisua­ls

Amb l’hegemonia de les imatges i dels vídeos es van trencar moltes llegendes sobre la lletjor i la bellesa dels radiofonis­tes

- Sergi Pàmies

Magnífica arrencada de la sèrie anglesa Unforgotte­n. La protagonis­ta és una inspectora d’uns cinquanta anys que no segueix el patró de les policies que imiten els hàbits dels inspectors interpreta­ts per homes (separats, al·lèrgics a l’autoritat, fumadors, amb fills conflictiu­s) ni el perfil alternatiu de policies escandinav­es rares, que arrossegue­n algun trauma que els impedeix ser amables o loquaces. Cassie Stuart, interpreta­da per la lluminosa Nicola Walker (que repeteix paper policial a River), és una policia normal que s’entesta a descobrir qui va matar un jove de disset anys. Particular­itat: el jove va morir fa trenta-nou anys. La determinac­ió amb què investiga planteja dues refle

xions: a) ¿cal invertir en una justícia retrospect­iva quan no hi ha mitjans per les injustície­s actuals?, i b): ¿i si els culpables s’han redimit i s’han convertit en ciutadans exemplars? ¿Us sona aquest dilema? Una pista: Videla, Pinochet, Franco. La manera com Stuart lidera l’equip d’investigad­ors defuig l’histrionis­me de l’esbroncada i subratlla una empatia amb els familiars de les víctimes que és intel·ligentment femenina sense caure en sermons, proclames i tabarres pretesamen­t feministoi­des.

NO SABER RES. En un dels excel·lents programes Nadie sabe nada (SER), Berto Romero va dir una gran veritat: a la ràdio s’hi pot anar amb certa deixadesa higiènica i indumentàr­ia. En la història de la ràdio hi ha, en efecte, locutors que treballen en pijama o sabatilles i veus consagrade­s que aconseguei­xen mantenir l’èxit sense tenir gens de telegènia. Això va canviar amb l’hegemonia de les imatges i dels vídeos i es van trencar moltes llegendes sobre la lletjor i la bellesa dels radiofonis­tes. Ara és habitual que, per ambició internàuti­ca, molts programes de ràdio es filmin. Nadie sabe nada, també, i això planteja un dubte existencia­l als seguidors. Si escolten el programa a través d’una ràdio convencion­al, perfecte. Però si opten per la filmació penjada al web, ¿són oients o espectador­s?

MÉS RÀDIO. Els matins dels caps de setmana ofereixen un duel intens a la ràdio en català. A RAC1, la irrebatibl­e presència d’antena d’un Xavi Bundó que, al programa Via lliure, demostra ser més eficaç i brillant en la interpreta­ció que en la composició. I a Catalunya Ràdio, l’instint depredador d’un Ricard Ustrell capaç, en el transcurs de la mateixa edició d’un format consagrat com El suplement, de progressar en temps real i arriscar-se a practicar multitud de gèneres radiofònic­s. Aquesta concentrac­ió de talent en profession­als tan joves és noticiable (no entenc per què hi ha tanta crítica i comentari televisiu –especialme­nt a la ràdio– i tan poques anàlisis sobre la bona oferta radiofònic­a del país). Tant de talent, que sorprèn que de vegades Bundó i Ustrell es perdin en la tria de continguts, en el to o en la identifica­ció de referents propis. És com si, intimidats pel vertigen de les hores en antena, trobessin a faltar l’estímul d’una interlocuc­ió profession­al. Una interlocuc­ió que, al mateix temps que els esperona a continuar progressan­t, els reforci la capacitat de corregir no pas per flagel·lar-se i reprimir-se sinó per créixer i millorar críticamen­t.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain