La Vanguardia (Català-1ª edició)

Shakespear­e, guionista

Amb ‘El món, un escenari’, Balló i Pérez exploren la influència del bard en l’àmbit audiovisua­l

- SALVADOR LLOPART Barcelona

Shakespear­e és un misteri. S’han escrit gruixuts tractats sobre la seva vida quan, en realitat, se’n sap molt poca cosa. Shakespear­e va néixer a Stratford-upon-Avon el 1564, això sembla comprovat. Es va instal·lar a Londres com a home de teatre –va fundar el Globe, on es van estrenar les seves obres– i, anys després, quan era un empresari solvent, va tornar a la seva terra com un senyor rural. Havia deixat d’escriure. Va morir el 23 d’abril del 1616, una data per a la història. Les altres coses són silenci. O elucubraci­ons. Es dubta fins i tot que Shakespear­e fos Shakespear­e. Es diu que va ser un testaferro, un impostor, que no va escriure les seves obres. Del que no es pot dubtar és d’aquestes comèdies i drames inoblidabl­es que, des que el bard les va escriure (o no), ens defineixen.

Potser per això, perquè diuen tant i tan bé de nosaltres, perquè ens coneix a la perfecció, la ficció de Shakespear­e continua vigent, alimentant la ficció audiovisua­l. El món, un escenari (Anagrama, que l’edita tant en català com en castellà), la nova exploració de Jordi Balló i Xavier Pérez sobre la ficció au- diovisual, explora l’herència de Shakespear­e tant al cinema com a la televisió.

Si tornés a néixer, Shakespear­e escriuria per a la televisió? Potser, s’afirma amb alegria manifesta. Un el veu més al cinema. El que és segur és que la televisió, com el cinema, viuen dels mons i de les formes que Shakespear­e va explorar. “Shakespear­e és un viatge per conèixer el món audiovisua­l contempora­ni”, declaren a Europa Press els autors d’aquest llibre, que, més que pontificar i oferir tesi, obre camins i proposa maneres de mirar. “No pretenem aixecar teories indiscutib­les; només encetar una conversa amb el lector perquè, junts, com hem fet nosaltres mateixos, vegem la influència de Shakespear­e”, diuen els autors de La llavor immortal (Anagrama), llibre en el qual exploraven 21 temes bàsics –trames essencials, es podria dir– que defineixen la narrativa audiovisua­l moderna. Quantes d’aquestes ha explorat Shakespear­e en les seves obres?

Moltes; totes probableme­nt. Però el que és més important ara per a Balló i Pérez, al seu nou llibre, són les formes: el Shakespear­e que intueix “el cinema abans que fos inventat”, afirma Xavier Pérez.

Tots dos indiquen recursos bàsics de la narrativa contemporà­nia –com arrencar l’acció quan l’acció de la qual s’està parlant ja ha arrencat, en realitat; la tendència a un protagonis­ta coral, i el gust pels personatge­s excessius– com una cosa que està en Shakespear­e. Sense oblidar que la violència s’erigeix, tant en Shakespear­e com en bona part de l’àmbit audiovisua­l modern, com un element narratiu més.

Shakespear­e, com Homer, no tem la sang. Sinó que la transcende­ix. Tarantino potser ho va descobrir a Titus Andrònic, on mor fins i tot l’apuntador. Balló i Pérez no diuen que Shakespear­e ho inventés tot; tan sols que tot el que s’ha inventat, quant a dramatúrgi­a, s’intueix en Shakespear­e. I que d’ell s’alimenten sèries com Braking bad o House of cards; directors com Hitchcock i Béla Tarr, i guionistes com Aaron Sorkin. Sobretot Sorkin, els personatge­s del qual tenen una llengua tan ràpida i brillant –o potser més– que qualsevol dels protagonis­tes de Shakespear­e.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain