La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sense independèn­cia del tòpic

- LLUÍS BONET MOJICA

8 apellidos catalanes Director: Emilio Martín Lázaro Intèrprets: Dani Rovira, Clara Lago, Karra Elejalde, Rosa Maria Sardà, Carmen Machi, Berto Romero Producció: Espanya, 2015. Durada: 100 m. Comèdia.

La comèdia ja no és el que era i Berlanga, aquell geni d’El verdugo, Bienvenido Mr. Marshall i L’escopeta nacional, va morir el 13 de novembre del 2010. Precipitad­a seqüela d’ 8 apellidos vascos, sembla que aquesta nova incursió en el cinema espanyol més graciós recupera la vetusta hilaritat d’aquelles velles comèdies habitades per Tony Leblanc o els Ozores. Aquí la funció continua més o menys igual, però apareixen cares noves i si tot plegat no s’enfonsa és gràcies als actors. Gairebé cap no perd els papers en aquesta successió de clixés tan frenètica. Qui veu incre- mentat el seu personatge i proporcion­a la millor interpreta­ció és Karra Elejalde (Koldo). Protagonit­za el millor gag de la funció: a l’estació d’Atocha es nega a trepitjar terra espanyola, així que Dani Rovira el porta a collibè per agafar l’AVE a Barcelona.

I és que en Koldo no admet que la seva filla, l’Amaia (Clara Lago), se n’hagi anat a Girona per casarse amb un català (Berto Romero). Per això es trasllada a Catalunya a rescatar la seva filla, cosa que sembla que obra una problemàti­ca política. Però el tema de la independèn­cia és un simple accessori caricature­sc. Rosa Maria Sardà és la iaia i viu reclosa en una masia de l’Empordà, convençuda que Catalunya ja és independen­t. Un plagi palmari de la pel·lícula de Wolfgang Becker Good bye, Lenin! (2003), on Daniel Brühl aïllava la seva mare fent-li creure que el mur de Berlín no havia caigut. Emilio Martínez Lázaro confeccion­a imatges ben treballade­s però poc convincent­s a causa de la fragilitat del guió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain