La Vanguardia (Català-1ª edició)

Corea del Nord desafia el món amb la bomba H

La comunitat internacio­nal condemna l’explosió, però dubta de l’eficàcia de l’arma

- ISIDRE AMBRÓS Madrid

La detonació d’una bomba d’hidrogen ha provocat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l’ONU. Però els experts dub- ten que Kim Jong-un tingui la tecnologia necessària per fabricar aquesta mena de ginys explosius.

Corea del Nord va sorprendre ahir el món amb un inesperat i amarg regal de Reis. El règim que lidera Kim Jong-un va anunciar haver efectuat amb èxit la seva primera prova d’una bomba d’hidrogen, una arma molt més poderosa que un dispositiu atòmic convencion­al. L’assaig va provocar la condemna internacio­nal i la convocatòr­ia d’una reunió urgent del Consell de Seguretat de l’ONU, que va acordar estudiar noves sancions.

El líder nord-coreà, Kim Jongun, es va autoobsequ­iar, dos dies abans del seu aniversari, amb la quarta prova atòmica que realitza aquest aïllat país comunista. Una prova que li permet entrar en el club de dirigents més poderosos del planeta i que posa fi de forma abrupta al parèntesi de les festes nadalenque­s i d’Any Nou del món occidental. “Permetin que el món observi l’Estat fort, autosufici­ent i amb armes nuclears”, va escriure Kim en la nota en què autoritzav­a l’assaig de la bomba H i que va ser exhibida per la televisió estatal nord-coreana.

Aquesta llum verda confirmava

El Govern xinès apressa Corea del Nord a complir els seus compromiso­s de desnuclear­ització

l’avís llançat pel líder comunista al desembre en el sentit que Pyongyang havia fet nous avenços en el seu programa nuclear i ja disposava de la bomba termonucle­ar, molt més poderosa que l’atòmica convencion­al.

La constataci­ó que el terratrèmo­l de magnitud 5 (en l’escala Richter) que a les 10 del matí havia sacsejat el nord-est de Corea del Nord havia estat una mica més que un sisme va arribar dues hores després. “El primer assaig d’una bomba d’hidrogen de la República ha estat realitzat amb èxit a les 10 del matí”, va anunciar la televisió nord-coreana en un butlletí informatiu, que precisava que el dispositiu havia estat miniaturit­zat.

La notícia d’aquesta prova, que a diferència de les altres no va ser comunicada amb temps ni als EUA ni a la Xina, va provocar una protesta generalitz­ada. Hi va haver una ràpida, contundent i unànime condemna de la majoria de potències occidental­s i emergents, així com la convocatòr­ia d’una reunió urgent del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que va condemnar amb duresa Pyongyang i va anunciar que prepararà noves sancions.

Els experts es preguntave­n, tot i això, si aquest organisme internacio­nal serà capaç de castigar amb més duresa que fins ara a Corea del Nord. Les seves anteriors proves nuclears, dels anys 2006, 2009 i 2013, van implicar unes sancions internacio­nals que limiten de manera estricta el comerç i les transaccio­ns internacio­nals però que no han frenat la seva decisió de desenvolup­ar el seu programa nuclear. Kim Jong-un s’obstina a prosseguir aquesta estratègia perquè considera que la possessió d’un arsenal atòmic és la seva única opció dissuasiva per ser respectat a escala mundial.

Des de Washington, la Casa Blanca va qualificar de “provocació” la iniciativa de Corea del Nord i va advertir que els EUA respondran de “forma apropiada”, segons una nota del Consell de Seguretat Nacional. I d’una manera semblant van reaccionar Corea del Sud, el Japó, Rússia, l’Índia, França, el Regne Unit, l’ONU o la UE, que reclamen noves sancions.

Però en aquest joc d’equilibris, totes les mirades estan posades a la Xina, únic aliat amb què compta Corea del Nord. Els experts opinen que la fermesa de la seva actitud pot condiciona­r que els dirigents nord-coreans prosseguei­xin les seves provocacio­ns o acceptin posar fi al seu programa nuclear. Pequín proposa reprendre les converses a sis bandes entre les dues Corees, el Japó, Rús-

sia, els EUA i la mateixa Xina per pactar la desnuclear­ització de la península coreana.

La Xina dóna suport a Corea del Nord, però cada vegada és més crítica amb l’actitud de Kim Jong-un. Ahir Pequín va convocar a l’ambaixador nord-coreà i va instar el seu país “a mantenir el seu compromís de desnuclear­ització i a abstenir-se de tota acció que agreujaria la situació”, va declarar la portaveu d’Exteriors Hua Chunyin.

Però mentre la comunitat internacio­nal mostrava la seva inquietud per l’assaig d’una bomba d’hidrogen per Pyongyang, els experts qüestionav­en que una bomba termonucle­ar miniaturit­zada s’hagués fet detonar.

Els serveis secrets i el Ministeri de Defensa de Corea del Sud estimaven que la prova efectuada al recinte de proves nuclears nordcoreà de Punggye-ri havia alliberat una energia d’entre 6 i 9 quilotones. Aquesta potència és semblant a la de l’assaig nuclear del 2013 i equivalent a la de la primera bomba H nord-americana del 1952, que va alliberar una energia de 10 quilotones.

Una opinió semblant mantenen diversos experts, que suggereixe­n prudència a l’hora d’avaluar la capacitat real de Corea del Nord d’aconseguir avenços en el seu programa nuclear. “Les dades sismològiq­ues suggereixe­n que l’explosió ha estat considerab­lement menys forta del que s’esperava d’una prova d’una bomba H”, va declarar l’especialis­ta australià Crispin Rovere. “A primera vista sembla que han dut a terme un assaig nuclear reeixit, però no han

La potència alliberada en aquesta prova hauria estat equivalent a la de la primera bomba H dels EUA del 1952

aconseguit dur a terme la segona etapa, la de l’explosió d’hidrogen,” va afegir.

“Aquesta arma tenia probableme­nt la mida de la bomba nordameric­ana d’Hiroshima, però no d’una bomba d’hidrogen. En aquest cas, l’explosió hauria estat deu vegades superior”, va dir Bruce Bennett, especialis­ta en temes de defensa de la Rand Corporatio­n, a France Presse.

Aquesta opinió també la com- parteix l’especialis­ta sud-coreà Yang Uk, del Fòrum sobre Seguretat i Defensa de Corea del Nord, per qui “en vista de l’escala és difícil de creure que es tracti d’una bomba d’hidrogen”. Yang afirma que “[els nord-coreans] han pogut provar un dispositiu híbrid, entre una bomba atòmica i d’hidrogen, però llevat que ofereixin una evidència clara és difícil creure en la seva afirmació”.

No obstant això, la realitat és que hagi estat o no una bomba H, aquesta nova prova pot marcar un nou avenç en la tecnologia nuclear de Corea del Nord. Especialme­nt si es confirma que el dispositiu s’ha miniaturit­zat, ja que això suposaria que es pot col·locar en un míssil i convertir-se en una amenaça per als EUA, el Japó i Corea del Sud.

 ?? KCNA / REUTERS / ARXIU ?? L’embogida cursa de Kim Jong-un. El líder nord-coreà, durant una visita a les tropes en una imatge d’arxiu
KCNA / REUTERS / ARXIU L’embogida cursa de Kim Jong-un. El líder nord-coreà, durant una visita a les tropes en una imatge d’arxiu
 ?? WONG MAYE-E / AP / ARXIU ?? Camions especials mostren míssils balístics KN-08 en una parada militar el 10 d’octubre a Pyongyang, en el 70è aniversari de la creació del partit comunista nord-coreà
WONG MAYE-E / AP / ARXIU Camions especials mostren míssils balístics KN-08 en una parada militar el 10 d’octubre a Pyongyang, en el 70è aniversari de la creació del partit comunista nord-coreà

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain