La Vanguardia (Català-1ª edició)

El sobiranism­e busca un pacte d’investidur­a in extremis

JxSí i la CUP accepten reunir-se tot i les posicions irreconcil­iables L’ANC posa a prova avui la seva capacitat de mobilitzac­ió

- BARCELONA Redacció

Al llarg dels propers dies i fins dilluns a la matinada, moment en què la legislatur­a s’haurà extingit per falta d’acord per formar Govern, els partits sobiranist­es i les organitzac­ions socials que van impulsar el procés mantindran viva l’esperança d’una alternativ­a a la celebració d’unes altres eleccions.

Encara que la major part dels actors consideren inevitable –i, en altres casos, desitjable– l’escenari electoral, tots semblen decidits a mantenir públicamen­t la creença en un acord encara que només sigui per evitar que ningú els pugui acusar d’haverse aixecat de la taula abans que els altres.

Ningú no vol ser responsabl­e del fracàs. Menys encara amb unes eleccions a la vista.

Amb aquest propòsit avui se celebrarà l’enèsima, i potser l’última, reunió entre Junts pel Sí i els activistes de la CUP. De nou, es tracta de buscar alternativ­es a la situació encara que no n’hi hagi, perquè Junts pel Sí no pot cedir la presidènci­a d’Artur Mas i la CUP no li pot donar els vots que necessita per tornar a ser president.

La reunió ha estat impulsada per les organitzac­ions civils, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, que ha exigit a les dues formacions polítiques, Junts pel Sí i la CUP, que arribin a un acord.

La seva demanda no inclou cap limitació a la fórmula que es pugui acordar en aquest marc. Ni tan sols la presidènci­a d’Artur Mas no és indiscutib­le.

L’Assemblea ha convocat concentrac­ions als municipis cata- lans per “exigir a tots els diputats independen­tistes un acord per complir el mandat sorgit de les urnes del 27 de setembre”.

En paral·lel, el secretaria­t nacional de l’ANC, amb Jordi Sànchez al capdavant, va constituir el 4 de gener una mena de gabinet de crisi de nou del matí a nou del vespre a la seva seu a Barcelona, actiu fins avui a la tarda.

Tot ajuda a crear la sensació que el sobiranism­e es juga molt aquests dies, i l’eclosió d’iniciative­s i l’intercanvi de retrets dóna compte del nerviosism­e entre les seves bases.

Entre els sobiranist­es hi ha qui ja proposa obertament la celebració d’un ple d’investidur­a –encara sense que ni el president de la Generalita­t ni la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, tinguin la seguretat que la investidur­a seria superada– amb l’esperança que els vots que falten al president sorgeixin de l’eventual desobedièn­cia d’alguns diputats, una situació que a hores d’ara sembla improbable.

Entre els indicadors del nerviosism­e regnant, ahir a les xarxes socials activistes de la direcció de l’ANC i membres de Junts pel Sí –entre els quals ni més ni menys que la vicepresid­enta del Govern, Neus Munté– s’encaraven pel suport que l’Assemblea va donar al seu dia a la CUP i que la va legitimar com un aliat del projecte sobiranist­a.

És fa molt difícil creure que de les converses que han de tenir lloc avui surti cap acord que permeti evitar les eleccions al març. Però si la dinàmica d’aquests dos últims dies continua el projecte sobiranist­a català pot acabar esclatant en molts trossos.

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? Anna Gabriel (CUP) i Jordi Turull (CDC) a la reunió de dilluns de la Mesa del Parlament
ANDREU DALMAU / EFE Anna Gabriel (CUP) i Jordi Turull (CDC) a la reunió de dilluns de la Mesa del Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain