La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei defensa el paper de l’exèrcit contra el terrorisme

Felip VI evita referir-se a la situació política en el discurs de la Pasqua Militar

- MARIÁNGEL ALCÁZAR Madrid TONI BATLLORI

El Monarca es va cenyir ahir al guió i es va referir a la necessitat que les forces armades s’enfrontin a “l’envestida brutal” del terrorisme, que ha mort persones de forma “roïna i covarda” en països amics.

La particular situació política que viu Espanya, amb un govern en funcions, la fragmentac­ió del Parlament i una nova convocatòr­ia electoral a Catalunya, va quedar fora del marc del Palau Reial i del discurs que Felip VI va pronunciar ahir al saló del Tron amb motiu de la Pasqua Militar.

Dues setmanes després del missatge nadalenc en què es va lliurar de ple al seu paper constituci­onal d’àrbitre i moderador, amb clares referèncie­s tant al resultat de les últimes eleccions generals com a la crisi catalana, el rei Felip es va cenyir ahir al guió del dia: la celebració de la Pasqua Militar, les funcions de les forces armades i els reptes a què s’enfronten, especialme­nt el de l’amenaça del terrorisme global.

El Rei va començar l’any i també la seva agenda pública després de les festes nadalenque­s, amb un discurs profession­al, adequat al moment i al lloc però sense dobles lectures, ni missatges encriptats. Les seves paraules, com a cap i també com a “company”, van parlar de les forces armades a les forces armades davant la cúpula de les forces armades. Al costat dels comandamen­ts militars es trobaven els responsabl­es polítics, tots en funcions: el president del Govern, Mariano Rajoy; el ministre de Defensa, Pedro Morenés, i el d’Interior, Jorge Fernández Díaz, ja que la Guàrdia Civil, que depèn del seu departamen­t, té la considerac­ió de cos militar.

El cap de l’Estat, amb un uniforme de capità general de l’Exèrcit de Terra, es va dirigir a l’auditori, perfectame­nt format al saló del Tron, al·ludint en primer lloc al paper de les forces armades en la lluita contra el terrorisme, “una envestida brutal”, com la va qualificar el monarca sense titllar-ne l’origen. Va que-

Morenés assegura que l’exèrcit i la Guàrdia Civil garanteixe­n la unitat d’Espanya

dar clar que es referia al terrorisme gihadista, ja que Felip va recordar la forma “roïna i covarda” amb la qual s’ha arrabassat la vida a “ciutadans de països amics i compatriot­es nostres”, però no va fer cap al·lusió expressa.

“Davant aquestes agressions,” va dir el rei Felip, “no hi cap el desànim”, i va demanar a continuaci­ó una “reacció valenta i decidida d’unitat i fermesa” per defensar el model de convivènci­a democràtic­a, constatant que és obligació de l’Estat de dret garantir la llibertat dels ciutadans.

Felip VI també va reconèixer el paper de les forces armades a les missions a l’estranger assegurant que “Espanya, com a nació amb vocació i capacitat de lideratge” ha confirmat ser un soci “responsabl­e, fiable i lleial amb els compromiso­s internacio­nals assumits”.

Les paraules del Rei van estar precedides per les del ministre de Defensa, Pedro Morenés, que sí que va al·ludir, encara que de manera força velada, a la situació política en assenyalar, al final del discurs, que va durar gairebé vint minuts, que “ara més que mai necessitem unes forces armades fortes que responguin al compromís d’Espanya amb la seva pròpia defensa i amb l’estabilita­t i seguretat mundials. Aquesta fortalesa de les nostres institucio­ns de defensa i seguretat comença per la nostra valentia com a nació per mirar de cara els problemes que se’ns presenten en aquest àmbit.”

El ministre Morenés va tancar les seves paraules amb una decla- ració de principis en assegurar que les forces armades i la Guàrdia Civil, disposades a servir Espanya i la Corona, “han de ser considerad­es com una eina lleial i eficaç del Govern per garantir el futur d’Espanya i de l’Estat de dret plasmat a la nostra Constituci­ó, que sosté la nostra unitat nacional i la nostra democràcia.”

La d’ahir va ser la segona ocasió en què el rei Felip presideix la Pasqua Militar, i la primera vegada, en tota la democràcia, que la festa se celebra amb un govern en funcions. Acompanyat per la reina Letícia, vestida amb faldilla llarga negra i americana blanca, Felip VI va ser rebut al pati de l’Armeria, davant la catedral de l’Almudena, per Rajoy, Morenés i Fernández, i posteriorm­ent va passar revista a una formació de la Guàrdia Reial. Ja al Palau, a l’avantcambr­a Gasparini, els Reis van rebre els membres de les diferents comissions militars encapçalat­s pel cap de l’Estat Major de la Defensa, Fernando García Sánchez.

Felip VI va rebre de mans del JEMAD la bengala (bastó de comandamen­t) distintiva de la seva ocupació com a capità general dels tres exèrcits i, a continuaci­ó, va imposar vint condecorac­ions a altres militars, algun d’ells soldats rasos que s’han distingit per les seves actuacions al llarg del 2015 . Tant el Rei com el ministre de Defensa van tenir un record especial per a tots els morts en acte de servei.

La celebració de la Pasqua Militar va començar el 6 de gener del 1782 quan, després de la recuperaci­ó de Menorca, en poder dels anglesos, el rei Carles III va establir una festivitat per commemorar l’efemèride, que va deixar de celebrar-se en temps de Ferran VII. El rei Joan Carles va recuperar la celebració històrica de la Pasqua Militar com a acte solemne per retre homenatge anual a les forces armades.

El Monarca afirma que l’obligació de l’Estat de dret és garantir la llibertat

 ?? DANI DUCH ?? Els reis Felip i Letícia al costat del president del Govern en funcions, ahir al pati de l’Armeria
DANI DUCH Els reis Felip i Letícia al costat del president del Govern en funcions, ahir al pati de l’Armeria
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain