La Vanguardia (Català-1ª edició)

Víctor del Árbol guanya el premi Nadal, i Lluís Foix, el Pla

Víctor del Árbol guanya el premi Nadal amb ‘La víspera de casi todo’

- JOSEP MASSOT Barcelona

El Grup Planeta, com la gran majoria de les editorials que concedeixe­n premis literaris, continua amb la moda de premiar autors de la casa. Aquesta vegada, el 72è premi Nadal ha estat per a Víctor del Árbol, exseminari­sta i exmosso d’esquadra que es va destapar amb La tristeza del samurai i que va fer el salt internacio­nal amb Un millón de gotas, que aquest any ha obtingut a França el Gran Prix de Littèratur­e Policière 2015 i el premi Lire a la millor novel·la policíaca traduïda.

La novel·la triada es titula La víspera de casi todo. Segons l’editorial que convoca el guardó, Destino, la protagonis­ta, la Paola, és una dona de classe alta que fuig del seu passat. La seva fugida la porta a aturar-se en un poble de Costa da Morte, a Galícia. En aquest enclavamen­t coincideix­en una sèrie de personatge­s que també fugen d’un passat massa present del qual no es poden escapar. Els que han llegit l’obra diuen que segueix els esquemes tradiciona­ls de l’autor: profundita­t psicològic­a, forta intensitat emocional, grans passions, tempestes sentimenta­ls que desborden i pertorben, tot plegat en un format en què, tot i que dóna protagonis­me a la Paola, els altres personatge­s competeixe­n amb la seva presència en la narració, ja que considera que els personatge­s són més importants que la història que s’explica.

Un thriller, però no només un thriller, etiqueta en què l’autor no se sent còmode, si no es vol incloure a la novel·la de gènere obres com Crim i càstig de Dostoievsk­i. La novel·la avança i retrocedei­x amb flashbaks dels protagonis­tes, un temps concèntric en què les destinacio­ns de diverses persones es creuen en el temps. Un temps meticulós, com l’autor, que escriu a mà, i que la crítica francesa ha definit com un estilista del dolor.

Víctor del Árbol (Barcelona, 1968), criat a Torre Baró, va ser mosso d’esquadra des del 1992 fins al 2012. Va cursar estudis d’Història a la Universita­t de Barcelona i ha col·laborat amb programes radiofònic­s de realitat social com Catalunya Sense Barreres. La seva primera novel·la, El peso de los muertos (Editorial Castalia), va guanyar el premi Tiflos de Novel·la el 2006. Va ser finalista del XIII premi Fernando Lara el 2008 amb El abismo de los sueños, encara inèdita. El 2011 va publicar La tristeza del samurai (Editorial Alrevés). El 2013 va publicar Respirar por la herida (Editorial Alrevés), finalista al Festival Internacio­nal de Cinema Negre de Beaune 2014 a la millor novel·la estrangera. Després va arribar l’èxit d’Un milllón de gotas, en què l’escriptor partia de la pre- gunta “Qui era el teu pare o la teva mare abans que naixessis” i de la considerac­ió que “si un no pot oblidar el passat, almenys es pot aparcar quan destorba”. Aquest preguntar-se d’on venim.

La memòria i les trampes de la memòria són una constant en les enigmes que planteja l’autor: la construcci­ó de la memòria com a ficció i la realitat que amenaça de fer-se visible. Un autor que sol escriure frases com la següent: “La ignorància sempre és atrevida, i ell creia en l’arrogància de les paraules. En sobrevalor­ava l’ús, sense adonar-se que les paraules de vegades són com vidres trencats i que no pots empènyer algú a caminar per sobre de les paraules amb els peus nus”.

El jurat del premi va estar format per Germán Gullón, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Clara Sánchez i Emili Rosales. La dotació del guardó és de 18.000 euros. En un principi, el premi s’atrorgava al Café Suizo de Barcelona abans de passar a l’hotel Ritz, avui hotel Palace. Entre els guardonats hi ha Carmen Laforet, Rafael Sánchez Ferlosio, Miguel Delibes i Ana María Matute. Més recentment l’han obtingut Lorenzo Silva, Andrés Trapiello, Francisco Casavella, Maruja Torres, Clara Sánchez, Alicia Giménez Bartlett, Álvaro Pombo, Sergio Vila-Sanjuán, Carmen Amoraga i José C. Vales, entre d’altres.

Entre els assistents a la gala hi havia el secretari d’Estat de Cultura, José María Lassalle; el president en funcions de la Generalita­t, Artur Mas; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la delegada del Govern, María Llanos de Luna; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Entre els convidats es va veure Tomás Alcoverro, Miquel de Palol, Jenn Díaz, Najat El Hachmi, Pilar Eyre, Alicia Giménez Bartlett, Pere Gimferrer, José M. Guelbenzu, Gemma Lienas, Bel Olid, Alejandro Palomas, Dolores Redondo, Pepe Ribas, Carme Riera, Xavier Rubert de Ventós, Care Santos, Isabel-Clara Simó, Ignacio Vidal-Folch i Sergio Vila-Sanjuán.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? María de los Llanos de Luna, Carme Forcadell, Artur Mas, José Creuheras, Ada Colau i José María Lassalle a la taula presidenci­al
LLIBERT TEIXIDÓ María de los Llanos de Luna, Carme Forcadell, Artur Mas, José Creuheras, Ada Colau i José María Lassalle a la taula presidenci­al

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain