La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crítiques a la policia de Colònia per les agressions sexuals

L’alcaldessa demana a les dones que guardin les distàncies amb els homes

- MARÍA-PAZ LÓPEZ Berlín. Correspons­al

Les agressions sexuals i robatoris a dones la nit de Cap d’Any a la plaça de l’estació central de Colònia –les denúncies presentade­s ja són 106– han sacsejat la societat alemanya, mentre creixen les crítiques a la policia perquè aquella nit no es va adonar del que estava passant, i a l’alcaldessa de la ciutat renana, Henriette Reker, per uns desafortun­ats consells d’autoprotec­ció per a dones que va desgranar davant la premsa. El mateix ministre d’Interior, el democristi­à Thomas de Maizière, va qüestionar l’actuació de la policia local, que l’1 de gener fins i tot va emetre un comunicat afirmant que les celebracio­ns de Sant Silvestre havien transcorre­gut sense incidents de considerac­ió. Malgrat això, el cap policial de Colònia, Wolfgang Albers, va anunciar la seva intenció de continuar en el càrrec.

Per la seva banda, l’alcaldessa Reker –una política independen­t que va saltar a l’actualitat nacional l’octubre passat després de ser apunyalada per un home en plena campanya electoral per defensar l’acollida a refugiats– va recomanar a les dones romandre en grup durant els festejos, i mantenir davant desconegut­s “una certa distància, de més de la longitud d’un braç”. D’aquí un mes se celebraran els carnavals de Colònia, que atreuen centenars de milers de visitants.

L’etiqueta #eineArmlän­ge (la longitud d’un braç) va ser tema estrella a Twitter ahir a Alemanya, amb tuits entre sarcàstics i indignats, com: “Suggerimen­t: són els homes els qui han de mantenir la distància de la longitud d’un braç, tret que les dones els demanin explícitam­ent una altra cosa”, o aquest altre: “El més irritant és que no coneixíem el truc de mantenir la distància de la longitud d’un braç. La de coses que les dones podríem haver evitat!”.

La ministra de Família, Dona i Joventut, la socialdemò­crata Manuela Schwesing, va reaccionar igualment en aquesta xarxa social: “No necessitem regles de comportame­nt per a les dones, són els autors dels fets els qui han de retre comptes”. I el ministre de Justícia, el també socialdemò­crata Heiko Maas, va tuitejar: “Les dones no en són responsabl­es, sinó els autors”. En declaracio­ns a l’agència Dpa, l’alcaldessa va deplorar que “els resums en la premsa hagin pogut fer l’efecte que les mesures de prevenció es limiten a recomanaci­ons de comportame­nt a les dones”. En un comunicat va afegir que “la prioritat és proporcion­ar seguretat concreta als nostres carrers i places”.

Amb tot, persisteix una considerab­le confusió sobre el que va succeir. A la plaça de l’estació de Colònia hi havia, la nit de Cap d’Any, un miler d’homes, molts borratxos i tirant coets –un costum de Cap d’Any típic d’Alemanya; en algunes voreres de Berlín podien veure’s encara ahir carcasses de petards–, molts “d’aspecte àrab o nord-africà”, segons agents i testimonis. La policia no creu que tots aquests homes participes­sin en els assalts, encara que tampoc no ha pogut precisar quants sí que ho van fer.

La cadena regional WDR assegura que la policia pensa en“diversos centenars de sospitosos”, mentre el diari Kölner Stadtanzei­ger parlava de 40 sospitosos. El responsabl­e d’Interior del land de Rin del Nord-Westfàlia, Ralf Jäger, va informar que han identifica­t “tres sospitosos”, però, al tancament d’aquesta edició, no s’havien practicat detencions.

Grups d’uns vint homes envoltaven les seves víctimes, les assetjaven sexualment, i els robaven diners i mòbil. Tres quartes parts de les denúncies inclouen agressió sexual, i n’hi ha dues per violació. També ahir va transcendi­r que dos terços de les víctimes no són de Colònia, sinó que havien viatjat a la ciutat per celebrar la nit de Cap d’Any. La policia va assenyalar que algunes denúncies mostren un patró similar a esdevenime­nts registrats els últims dos anys a Düsseldorf, la capital del land, a només 40 quilòmetre­s.

Alhora, hi continua havent crides a no vincular el que ha succeït amb l’arribada de refugiats a Alemanya que, segons xifres oficials difoses ahir, van ser 1.100.000 durant l’any passat. Sobre això, el partit dretà Alternativ­a per a Alemanya (AfD), que ha pujat als sondejos pel seu discurs antirefugi­ats, va reclamar a Angela Merkel el tancament de fronteres. “Senyora Merkel, és Alemanya prou acolorida i cosmopolit­a per a vostè després de l’onada de delictes i atacs sexuals?”, va tuitejar el seu líder, Frauke Petry.

 ?? MARKUS BOEHM / EFE ?? La plaça de l’estació de Colònia, al costat de la catedral, la nit de Cap d’Any, en una foto difosa ahir
MARKUS BOEHM / EFE La plaça de l’estació de Colònia, al costat de la catedral, la nit de Cap d’Any, en una foto difosa ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain