La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les escopetes de fira

- DIRECTOR Màrius Carol

EL PP ha repartit un argumentar­i entre els seus quadres en el qual fixa la posició de l’organitzac­ió després que el procés hagi encallat per la negativa de la CUP d’investir Artur Mas. Els argumentar­is acostumen a fallar més que les escopetes de fira, però, si no fan diana, es tracta que almenys no provoquin baixes a la trinxera pròpia. En el seu informe, el PP utilitza l’expressió torera que les noves eleccions del 6 de març seran “l’estocada final” al procés, després que “les divisions entre les forces sobiranist­es l’hagin conduït a l’UVI”.

D’aquí uns anys els historiado­rs no ho tindran gens fàcil per explicar el que ha passat en els tres mesos i mig que van del 27-S al 10-G. El pitjor no és que no es llegissin bé els resultats de la nit electoral, sinó que els dirigents independen­tistes demostress­in la incapacita­t per gestionar-los amb intel·ligència. En part, presoners del seu discurs que anar-se’n d’Espanya seria ràpid, tranquil i sense costos. I si no ens reconeix la UE? “Serem Suïssa”, va dir l’economista de capçalera, com si acabés de descobrir el rellotge de cucut. En lloc d’un replegamen­t tàctic, en espera d’escenaris més favorables, es va acabar perdent la dignitat amb una moció desenraona­da aprovada amb aires de festa major al Parlament i amb una negociació desesperad­a amb la CUP malgrat que els antisistem­a volen liquidar el model de societat que defensen CDC i en bona mesura ERC.

Al document, més enllà de les seves al·lusions taurines i hospitalàr­ies, es parla vagament d’un nou model de finançamen­t, ja que l’actual és, segons reconeixen, “tremendame­nt injust amb els catalans”. Però es troba a faltar una alternativ­a suggeridor­a per atreure aquest 25% de votants de JxSí que es conformari­en amb una proposta seriosa de tercera via. A l’UVI no només hi ha el sobiranism­e, sinó tothom. Es necessiten metges que facin un bon diagnòstic de la realitat i aportin una recepta guaridora.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain