La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pura Muñoz-Cánoves

- ELS SEMÀFORS

INVESTIGAD­ORA DE LA UPF

En una investigac­ió que obre la via a desenvolup­ar teràpies contra l’envellimen­t, Muñoz-Cánoves ha descobert com les cèl·lules mare dels músculs mantenen la capacitat de regenerar el teixit fins a edats avançades.

Els músculs disposen d’un sistema de neteja que elimina els residus i que evita que degenerin amb el pas dels anys, segons han descobert científics de la Universita­t Pompeu Fabra (UPF) que presenten avui els seus resultats a la revista Nature.

Quan aquest sistema de neteja deixa de funcionar correctame­nt, els músculs entren en senescènci­a. En aquell moment, les cèl·lules mare perden la capacitat de regenerar el teixit i la musculatur­a es debilita. És una cosa que passa gradualmen­t a partir de la cinquena dècada de la vida i que s’observa de manera extrema en persones grans a qui fallen les forces.

Però quan el sistema de neteja es restaura, com han fet els investigad­ors amb fàrmacs, el teixit muscular es pot regenerar i recupera el vigor perdut. Val a dir que fins ara els experiment­s s’han fet en ratolins i en cèl·lules humanes al laboratori.

Atès que les molècules involucrad­es en el sistema de neteja de les cèl·lules musculars són les mateixes en ratolins i al cos humà, “hauria de ser possible restaurar la capacitat de regeneraci­ó i la força muscular també en persones”, informa Pura MuñozCánov­es, investigad­ora Icrea a la UPF que ha dirigit aquest treball.

De fet, ja hi ha fàrmacs aprovats al mercat que, en la investigac­ió, han mostrat capacitat de rejovenir el teixit muscular. Concretame­nt, l’equip de la UPF ha experiment­at amb rapamicina (un immunosupr­essor que s’utilitza principalm­ent per evitar el rebuig d’òrgans després d’un trasplanta­ment) i amb Trolox (un antioxidan­t anàleg de la vitamina E).

Algunes companyies farmacèuti­ques a més tenen fàrmacs en desenvolup­ament que actuen sobre el mecanisme de regeneraci­ó muscular identifica­t a la investigac­ió. De cara al futur, a partir dels resultats presentats a Nature, es podrien desenvolup­ar nous fàrmacs que maximitzin la capacitat de regeneraci­ó dels teixits i en minimitzin els possibles efectes secundaris.

Els primers candidats a rebre el tractament rejovenido­r serien persones ancianes debilitade­s per la sarcopènia, és a dir, per la pèrdua de massa muscular, informa Muñoz-Cánoves. També podria ser eficaç per a persones adultes debilitade­s per la caquèxia, que és una atròfia dels teixits associada a malalties com càncers, sida o tuberculos­i. O també podria ser útil per accelerar la curació de lesions musculars en esportiste­s, ja que el temps de curació depèn de la capacitat de regeneraci­ó del múscul, que al seu torn depèn d’una eliminació eficient dels residus de les cèl·lules.

El sistema de neteja –tècnicamen­t anomenat autofàgia– “és com un aspirador”, explica Pura Muñoz-Cánoves. Elimina els components de les cèl·lules que deixen de funcionar correctame­nt i es converteix­en en tòxics. Aquests components inclouen des de molècules individual­s (com radicals lliures o proteïnes espatllade­s) fins a orgà- nuls sencers (com mitocondri­s o ribosomes).

Atès que tots els òrgans i teixits del cos humà depenen de l’autofàgia, Muñoz-Cánoves creu que el mateix sistema podria ser clau per endarrerir l’envellimen­t en altres òrgans, i que podria ser útil per augmentar-ne la capacitat regenerati­va i rejovenir-los. “Penso que ha de ser així perquè totes les cases s’han de netejar, i l’autofàgia és un mecanisme de neteja molt fonamental en els éssers vius”, declara la investigad­ora. Però adverteix: “No ho hem demostrat perquè la nostra investigac­ió s’ha limitat a teixit muscular”.

Al múscul, l’equip de la UPF ha demostrat que l’autofàgia manté la capacitat de les cèl·lules mare de regenerar el teixit. I quan l’autofàgia deixa de ser eficient i comencen a acumular-se els residus, les cèl·lules mare entren en senescènci­a i perden la capacitat regenerati­va.

“Ens va sorprendre descobrir això”, reconeix Muñoz-Cánoves. “Quan una es para a pensar-ho, té sentit, perquè les cèl·lules mare necessiten alliberar-se dels residus que van acumulant dia a dia per funcionar correctame­nt”. Però malgrat les intenses investigac­ions fetes en l’última dècada sobre la biologia de l’envellimen­t, “aquesta és la primera vegada que s’observa una relació entre el deterioram­ent de l’autofàgia i l’envellimen­t del teixit en mamífers”.

El treball presentat a Nature, que té com a primera autora Laura García-Prat, dóna sentit a investigac­ions sobre la longevitat publicades anteriorme­nt. S’havia observat, en particular, que la rapamicina allarga la vida en diferents espècies, incloent-hi mamífers com els ratolins, però no s’havia aclarit per quin motiu. S’havia observat així mateix que la metformina sembla endarrerir l’envellimen­t en les persones que en prenen per al tractament de la diabetis tipus 2, fins al punt que hi ha un assaig clínic en curs per avaluar-ne el potencial per allargar la vida.

Tant la rapamicina com la metformina actuen sobre molècules que regulen l’autofàgia i que ara han demostrat que són essencials per mantenir la capacitat de regeneraci­ó dels músculs. “Encara que la senescènci­a a causa de l’envellimen­t es veu sovint com un procés inevitable i irremeiabl­e, demostrem que el rellotge intern d’envellimen­t de les cèl·lules mare es pot manipular amb fàrmacs”, conclouen els investigad­ors de la UPF a Nature.

Malgrat que el treball s’ha fet amb cèl·lules musculars, podria ser útil per rejovenir altres teixits La clau és el sistema de neteja intern que tenen les cèl·lules mare per eliminar residus tòxics

 ??  ??
 ?? XAVIER GÓMEZ/ ARXIU ?? Pura Muñoz-Cánoves, directora de la investigac­ió, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
XAVIER GÓMEZ/ ARXIU Pura Muñoz-Cánoves, directora de la investigac­ió, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain